Annons

​Akuten i topp i patientenkät

Akutmottagningen i Landskrona får höga betyg av patienterna.

Visste du att det finns en akutmottagning för vuxna i Landskrona som har öppet vardagar klockan 8-17?
Jodå, den finns på Landskrona Lasarettet och har rent av några av landets nöjdaste patienter.

Annons
 

Akutmottagningarna i Landskrona, Ängelholm och Simrishamn har några av landets nöjdaste patienter, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande på onsdagseftermiddagen. Överlag är patienterna på Region Skånes akutmottagningar lika positiva som i Sverige som helhet.

Idag presenteras en ny nationell patientenkät där patienter tillfrågats om sin upplevelse på Sveriges akutmottagningar. I allmänhet är patientens upplevelse mer positiv på mindre akutmottagningar än på de större. Bland topp tio hittas tre skånska akutmottagningar.

9 av 10 positiva
På delad femte plats finns Lasarettet i Landskrona, Hälsostaden i Ängelholm och Praktikertjänst i Simrishamn. Här har 91 procent av de tillfrågade patienterna ett positivt helhetsintryck efter sitt besök på akuten. Det kan jämföras med 82 procent i Skåne i stort och 83 procent i riksgenomsnitt.

77 procent av patienterna som besökt akutmottagningarna på Skånes universitetssjukhus har ett positivt helhetsintryck, vilket kan jämföras med Karolinska universitetssjukhuset (74 procent) och Sahlgrenska universitetssjukhuset (79 procent).

Vuxenakuten på Helsingborgs lasarett har förbättrat sitt resultat på nästan alla områden som patienterna tillfrågas om sedan förra mätningen 2015. Särskilt syns förbättringar av patienternas upplevelse av respekt och bemötande, med 82 procent positiva 2016 jämfört med 77 procent året innan.

Fler får träffa läkare inom en timme
56 procent av patienterna vid de skånska akutmottagningarna svarar att de fått träffa läkare inom en timme. Det är fler än i Sverige som helhet (54 procent) och fler än Stockholms läns landsting (53 procent) och Västra Götalandsregionen (46 procent).

I Skåne uppskattar 41 procent att de vistats på akuten i mer än fyra timmar, vilket är något fler än i riket som helhet (40 procent) men färre än i Stockholms läns landsting (43 procent) och Västra Götalandsregionen (46 procent).
– Trycket har varit hårt på flera av våra skånska akutmottagningar under året, liksom på många håll i Sverige. Patientenkäten visar att de flesta patienter trots detta har en bra upplevelse av sitt besök på akuten. Det är ett gott betyg till medarbetarna som lyckas med att bemöta patienter med omtanke och respekt trots en stressig arbetsvardag, säger Alf Jönsson, regiondirektör.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser