Hjälte prisades

Bo Christensen kramar om Hannah Öberg och 3-årige Alvin.
Bo Christensen kramar om Hannah Öberg och 3-årige Alvin.
I samband med kommunfullmäktigemötet på måndagen presenterades Bo Christensen som mottagare av Landskrona stads civilkuragestipendium 2016. Stipendiet på 5000 kronor fick han för att han räddat en pojke och dennes mamma efter att de hamnat i hamnbassängen utanför stadshuset i Landskrona.

Det var i augusti och Hannah Öberg hade varit med sin son på Trädgårdsrundan. Då de gick förbi stadshuset ville 3-årige Alvin titta på solstolarna vid kajkanten till stadshuset. En sten plockades upp på marken av pojken och då han skulle kasta denna i vattnet snubblade han på en trälist och föll i hamnen. Mamma Hannah hoppade i direkt och lyckades få pojkens huvud över vattnet.
Bo Christensen befann sig utanför Malvan lokaler på andra sidan hamnbassängen. Han kastade sig på sin cykel och trampade runt så fort han kunde.
– Sen tog jag ett spännband som jag hade i min cykelkorg och virade den runt handleden och ropade till mamman att sträcka upp en hand. Alvin var ganska lätt att få upp men det var tuffare att dra upp Hannah. Men det gick, berättade han strax innan utmärkelsen delades ut.

– Han var helt enorm, säger Hannah Öberg som fortfarande är tagen av vad som hänt.
– Allt kom tillbaka när vi fick reda på att vi skulle hit. Jag har inte sovit en blund inatt, säger hon.
– Jag minns att han svepte in oss i en filt när vi var uppe. Sedan sa han hej då och cyklade iväg. Jag fick efterlysa honom via Facebook för att hitta honom igen så att jag kunde tacka ordentligt.

Väl inne i fullmäktigesalen tog sedan Bo Christensen emot den symboliska checken på 5000 kronor och en blombukett av kommunfullmäktiges ordförande Gunlög Stenfelt. Han var dock väldigt blygsam om sin insats.
– Det är Hannah som är den verkliga hjälten. Personligen hade jag blivit glad om jag fått en liter mjölk, säger Bo Christensen och skrattar.

Faktum är att Alvins mormor väntade med just ett paket mjölk utanför fullmäktigesalen och tårarna rann på henne när hon omfamnade Bo Christensen efter ceremonin.

Motiveringen till utmärkelsen lyder:
”Bo har visat civilkurage genom att hjälpa andra personer i en nödsituation och bidragit till ökad trygghet för sina medmänniskor. Människor var i fara och han handlade helt utan tanke på sig själv. En sann hjälte!”

Bo Christensen kramar om Hannah Öberg och 3-årige Alvin.
Bo Christensen kramar om Hannah Öberg och 3-årige Alvin.
Efter ceremonin dök Alvins mormor upp med ett paket mjök till Bo Christensen, något han blev mycket glad för.
Efter ceremonin dök Alvins mormor upp med ett paket mjök till Bo Christensen, något han blev mycket glad för.
Till arkivet