Kleen och Smoliansky på museet

Lars Kleen och Sune Nordgren i samspråk på Landskrona museum.
Lars Kleen och Sune Nordgren i samspråk på Landskrona museum.

I närvaro av konstnär Lars Kleen invigdes igår utställningen ”Lars Kleen – Gunnar Smoliansky” på Landskrona museum.

83-årige Gunnar Smoliansky, är något av en nestor inom svensk fotografi och har porträtterat Lars Kleens konstverk sedan fyrtio år tillbaka. Vartendaste ett.
– Nu reser han sällan utanför tullarna. Han rör sig mest i sina kvarter på söder i Stockholm, berättar Thor-Björn Johansson, en av flera fotografer som var på plats vid vernissagen och som känner Gunnar Smoliansky.
– Vi har ställt ut på samma antikvariat vid ett par tillfällen. Han gav mig rent av beröm för mina kopior. Det är stort när man får det av en mästare.

Gunnar Smoliansky har alltid trivts i mörkrummet och är en skicklig kopist. På museet får besökarna ta del av ett nära samarbete mellan de två konstnärerna. Konstkurator Sune Nordgren höll i invigningstalet och berättade om de båda konstnärernas gemensamma resa liksom deras enskilda.
Det ömsesidiga samarbetet lede förövrigt fram till vad som kan betraktas som ett praktverk i svensk konstboksutgivning häromåret när boken med samma namn som den nu aktuella utställningen kom ut.
– Boken prisades förövrigt som en av de vackraste 2015, säger Sune Nordgren och för bibliofilen med extra vurm för fotoböcker så finns den att köpa i museets butik.

– Det är ett unikt samarbete mellan två konstnärer, och en unik skatt i svenskt konstliv vi kan bevittna här, säger Sune Nordgren och kommer med ett tips till besökarna.
– Gå gärna ner på knä, inte i vördnad, utan för att bättre uppleva skala och miljön när ni betraktar modellerna här.

I utställningen presenteras en samling av Lars Kleens modeller och förstudier till hans projekt, tillsammans med Gunnar Smolianskys fotografier av Kleens konstruktioner/skulpturer. Med i utställningen finns också Britta Kleens ritningar till konstverket Rep, som nu finns på MAX IV i Lund.

– Vi får hoppas att även Gunnar har möjlighet att ha vägarna förbi denna fina utställning, avslutar Thor-Björn Johansson.

Utställningen visas på Landskrona museum 26 februari – 23 april 2017.

Interiör ur Lars Kleens verkstad. Foto Gunnar Smoliansky.
REP, 1993. Modell med skugga. Foto: Gunnar Smoliansky.

Till arkivet