Annons
Måndagen den 24:e januari
4.7°C 5.6m/s
Dagens namn: Erika

Beslut om gratis resor för pensionärer

Från och med i sommar blir det gratis att åka kollektivt inom Landskrona för personer över 70 år.

Som vi kunde berätta redan igår var frågan om gratis resor för äldre över 70 år uppe på dagordningen hos teknik- och servicenämnden på onsdagen. En enig nämnd var denna gång redo att gå till beslut. Det innebär att det från och med i sommar införs fria kollektivtrafikresor för åldersgruppen inom Landskrona.

Annons
 

– Jag är nöjd med att vi hittat ett sätt som gör att vi nu kan införa gratis resor för pensionärer i Landskronas kollektivtrafik, säger Bo Lundgren (L), nämndens ordförande som kunde glädjas åt att samtliga partier tog till orda i debatten och lovordade förslaget som låg till grund för beslutet.

Förslaget innebär att alla i Landskrona som är 70 år och äldre åker gratis  mellan kl. 9.00 -15.00 samt 18.00 -06.00 veckans alla dagar. Detta gäller på stadsbussar, regionbussar och på tåg. Förändringen gäller från den 1 juli.

– Förslaget innebär att fler pensionärer kan delta aktivt i samhällslivet och ta del av det utbud som finns i Landskrona. Det är bra. Förhoppningsvis stärker det också Landskrona som handelsstad och ger oss ett mer levande centrum, hoppas Bo Lundgren.

– Under åren har turerna varit många kring fria resor för pensionärer, och engagemanget stort. Jag är nu glad att nämnden enigt landat i denna lösning. Den modell som beslutats har sitt ursprung i ett förslag från Sverigedemokraterna som framfördes för något år sedan.  Jag är glad att vi nu är framme. Beslutet tar hänsyn till pensionärernas behov under ekonomiskt rimliga villkor för kommunen. Det är bra för pensionärerna och bra för Landskrona, anser Bo Lundgren.

Nu ska det praktiskt lösas med ett resekort som är personligt och som gör att man kan betala om man reser på icke gratis tid.
– Man får dock var beredd på att kunna legitimera sig, säger Bo Lundgren och förklarar med glimten i ögat varför.
– Det är så att ingen ska frestas att låna kortet av sin äldre sambo.

Landskrona stad sitter med i en trepartssamverkan tillsammans med Nobina som kör stadsbussarna i Landskrona samt Skånetrafiken.
– Våra diskussioner där blir allt bättre och just nu arbetar vi med en plan för kollektivtrafiken inom Landskrona som ska vara klar till sommar, berättar Bo Lundgren och förklarar att man då även tittar på byarna, det nya handelscentret som växer upp runt Österleden samt de nya vägarna i Borstahusen.
– Nu byggs även stationen om och en del förändringar för att underlätta för bussarna kommer att göras där.

Nu är det inte bara kollektivtrafiken Bo Lundgren har på sin agenda. Även bilparkeringar har vållat en del huvudbry.
– Varje p-plats som försvinner ska vi ersätta med en ny. Närmst i tur står en parkering vid gamla Thorn-fastigheten. Till centrum tar man sig sedan via en ny övergång över Österleden. 

Några näringsidkare i centrum har kastat fram idén att göra parkering på Rådhustorget, lite likt Mårtenstorget i Lund.
Tora Broberg, tillförordnad avdelningschef på stadsmiljöavdelningen hänvisar till den ömtåliga markbeläggningen och menar att de få bilar som idag håller där i samband med torghandeln ska parkeras på annan plats.
– Jag ser nog hellre ett mer levande torg och att Kasernplan får ge plats åt fler bilar, funderar Bo Lundgren och betonar att detta är hans personliga uppfattning.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser