Annons
Torsdagen den 20:e januari
2.8°C 12.7m/s
Dagens namn: Fabian, Sebastian

Fria resor för 70-åringar och äldre

Till sommar kan det bli gratis att ta bussen till stan för de över 70.

Efter flera års valsande och förslag om gratis kollektivtrafik för äldre ska idag teknik- och servicenämnden fatta beslut kring en kollektivtrafiksatsning.

Annons
 

Kommunfullmäktige har sedan tidigare reserverat 2 miljoner kronor för att äldre ska kunna åka buss gratis inom kommunen.

Nämnden föreslås besluta att införa fria resor för ålderspensionärer från 70 år inom kommungränsen med begränsning inom tidsintervallet 0900-1500 och 1800-0600. Det hela ska om förslaget går igenom hela den politiska processen börja gälla den 1 juli.

Socialdemokraterna har velat införa det från 65-årsdagen men detta anses inte ekonomin tåla,
– Mot bakgrund av det ekonomiska åtagandet för kommunen har det diskuterats att, i likhet med andra kommuner, lägga en begränsning i ålder och tidsintervall. Enligt Skånetrafiken ger det förutsättningar för att dels styra tidpunkt för resan i syfte att uppnå en jämnare beläggning dels begränsa kostnaderna för kommunen, skriver förvaltningschef Robert Svensson i handlingarna som ligger till grund för beslutsfattarna.

Hur många som kommer att välja fria resor är emellertid mycket svårt att avgöra. Skånetrafiken har med erfarenhet från andra kommuner gjort en grov uppskattning utgående ifrån Landskronas förutsättningar Kostnaden skulle på helåret kunna begränsas till uppskattningsvis 3,2 mnkr om aktiviteten införs från 70 år, är svaret som Landskrona stad fått.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser