Annons

Mystisk blåmusselfest på Citadellet

Grässlänten intill den inre vallgraven är nerlusad med skal från blåmusslor.

Den uppmärksamme har noterat att det finns ett stort antal musselskal på grässlänterna intill den inre vallgraven på Citadellet. Med all sannolikhet är det fåglar som ligger bakom fenomenet. Det råder dock delade meningar om vilka fjäderfän som är skyldiga.

Annons
 

Sven Segerman är en av de ansvariga för fiskeverksamheten i vallgraven och han misstänker att det är skarvarna, i folkmun kallade ålakråkor, som smaskar i sig musslorna.
– Det är mest troligt men där förekommer dykänder också, säger han.

Olle Nordell är, ekolog på miljöförvaltningen och han tror inte det är skarvarna.
– Jag tror inte detta har med ålakråkorna att göra då de livnär sig på fisk, säger han och tar en titt på en bild.
– Det ser ut som blåmusslor som är vanliga i salt vatten. Det pumpas vatten utifrån Öresund in till den innersta vallgraven så därför kan blåmusslor leva där. Musslorna livnär sig på att filtrera ut partiklar från vattnet. De behöver något fast att sitta fast på typ stenar så de är vanliga i miljöer med hård botten. Blåmusslorna har stor betydelse för ejdrar som till stor del livnär sig på dem under vintern. Blåmusslorna har små pelagiska larver så de kan lätt följa med vatten utifrån sundet. Kanske kan det var någon trut eller annan måsfågel som kommit på att musslorna i vallgraven kan vara bra föda. Sen har vi strandskatan som heter Haematopus ostralegus på latin som betyder ungefär ostronplockare. Vill minnas att det brukar hålla till strandskator på gräsmattorna kring citadellet så det kanske drygar ut ”maskdieten” med blåmusslor, förklarar han.

Tidigare har ålakråkorna hållit till inne på Gråen där de ställt till stor oreda. Men de senaste åren så har de letat sig in till fastlandet.
– Ålakråkorna häckar på Gråen men söker sin föda vida omkring. Man kan se dem långt upp i Saxån där de fiskar på lämpliga ställen. De vill dock ha det lugnt på sina häckplatser så de etablerar sig inte var som helst. Då och då ansöks det om att få bedriva skyddsjakt på skarven.  Men det är sällan Länsstyrelsen beviljar tillstånd, informerar Olle Nordell.

Att fåglarna kallas för ålakråkor är ingen tillfällighet. Det vet Sven Segerman.
– Vi hade en ålakråka som nästan rensade bort ålen i valgraven men den blev bortplockad av just en ål. Den var för stor för fågeln och lyckats slingra sig om halsen den och ströp den. Dom hade sällskap in i den heliga vilan, avslutar han.

Någon är uppenbart väldigt förtjust i blåmusslor som finns på botten av den inre vallgraven.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser