Snacka om golf!

Andreas Iwerbo och Anders Larsson snackar golf i podden Om golf.
Andreas Iwerbo och Anders Larsson snackar golf i podden Om golf.

Strax innan jul startade 33-årige Andreas Iwerbo en podcast om golf som heter, precis vad den handlar om, nämligen ”Om golf”. Tanken med podden är att medelgolfaren ska få tips och råd för att bli en bättre golfare.

 Andreas Iwerbo, boende i Saxtorpsskogen är medlem på Öresunds golfklubb i Häljarp.
–  Jag är en vanlig golfspelare och är väl en golfnörd helt enkelt. Min bisittare heter Anders Larsson 46 år och är Pro på Örestads GK i Lomma. Det är han som är experten helt enkelt. Tillsammans pratar vi på ett lättsamt och underhållande sätt om sporten. Podden kom till när jag letade efter en pod om golf på svenska som gav tips och råd. När jag inte hittade vad jag letade efter så tänkte jag: Då får jag väl göra det själv, berättar Andreas Iwerbo.

Men, allvar, finns det ingen annan golfpod i landet?
– Jo det finns det, men vi är ensamma om att inrikta oss på tips och råd för medelgolfaren.

När började du lira golf?
– Jag gick min första golfrunda 1998. Det var på en Pay and play-bana i Åkarp en sådan där dag när solen står högt på himmeln och temperaturen var sådär lagom varm. Efter nio korthål den dagen var jag fast.

Hcp?
– Jag brukar säga att jag har 4 men det är en sanning med modifikation. Jag vill ha 4 eftersom jag hade det för några år sedan när jag var som bäst. Men om en runda golf tar mycket tid så lovar jag att det tar ännu mer tid att bli pappa. Så de senaste åren har jag inte riktigt presterat där jag ska och har idag 6 i Hcp. Men jag ska ner igen. Anders är Golfpro. Det är omöjligt att få ut en Golfpro vad de har i Hcp, kanske för att det är högre än vad de vill erkänna.

Hole-in-one?
– Två stycken på Örestads GK. Båda på samma hål och på samma sommar. Men det var kanske tio år sedan nu. Jag hade inte ens åldern inne för att dricka champagne på den tiden, så länge sedan är det. Men för vissa händer det aldrig och jag har lyckats med två så jag får väl vara nöjd med det.

Hur mycket golf kan man prata?
– Det tar aldrig slut. Vilken inbiten golfare som helst vet att man kan prata om samma saker golfrunda efter golfrunda. Vi ska dock försöka variera oss lite i podden. Vem vill höra om hur man slår en drive vecka efter vecka? Fast är det någon som skulle orka lyssna på det så är det golfare.

Vad är det nördigaste ni gått igenom hittills?
– Vi försöker att inte vara så nördiga i våra program. Tanken är att alla golfare ska få ut något av att lyssna, inte bara de som är inbitna nördar. Tycker man om att spela golf så räcker det för att uppskatta podden tror jag.

Vi har lyssnat som hastigast på ett avsnitt och ni har ett bra driv. Har du journalistbakgrund, eller vad gör du annars?
– Tack! Jag har jobbat som radiojournalist i över tio år nu både inom kommersiell radio och på Sveriges Radio så jag tror mig ha bra koll på hur man lägger upp ett bra programformat. Jag har precis startat ett företag som bland annat kommer inrikta sig på att hjälpa andra att producera poddar.

Rent tekniskt vad krävs för att det ska bli så bra?
– Två mikrofoner och en portabel bandare. En enkel proffsutrustning.

Varför inte en fast dag när nya podavsnitt sänds första gången?
– ”Om golf” kommer ut en gång i veckan. Tanken är att avsnitten ska komma ut på söndagar men ibland får jag feeling och lägger ut avsnitt redan på lördagen om jag inte kan hålla mig.

Kommer ni ha andra gäster?
– För oss är det viktigt att programmet har ett visst format och att lyssnaren ska känna igen sig i vart avsnitt. Men en del specialavsnitt kan det nog bli. Det kommer ju spelas en Europatourtävling några kilometer bort i juni. Det vore konstigt om vi inte uppmärksammar den på något sätt.

Spelas allt in hemma i skogen? Eller kommer ni att ge er ut på banorna rent av och göra inspelningar?
– För mig är det viktigt att ljudkvaliteten håller måttet, därför är jag lite kräsen när det gäller inspelningsplatser. Men det finns ju andra poddskapare som säljer ut stora teaterhus och livepoddar där ifrån så vem vet, vi kanske kommer besöka ett och annat klubbhus också i framtiden.

Är du inte rädd att podden ska ta tid från ditt eget golfspelande?
– Att göra podden är lika roligt som att gå en vindstilla kvällsrunda så jag får väl offra några rundor här och där för poddens skull.

Golfhandsken på hjärtat, när vårsolen börjar värma, blir det lika tätt mellan avsnitten?
– Så länge folk lyssnar så kommer vi hålla på. Ämnena kommer inte ta slut i första taget så en vårsol lär inte stoppa oss från att fortsätta.

Vad är det nördigaste du gjort som golfspelare?
– Jag har spelat på tre olika golfbanor på samma dag. Jag gick en morgonrunda på Kävlinge GK, Efter lunch spelade jag Lunds akademiska för att sedan avsluta med en 9-hålare på Örestads GK. Vad gör man inte om man dubbelbokat sig.

 Är du vidskeplig i samband sporten?
– Jag hoppar alltid jämfota till första tee innan tävling. Nä skämt åsido, skrock får andra syssla med.

Nyligen gick ”Om golf” upp på 25:e plats i sportkategorin på iTunes Top-lista.
Intresserade golfare hittar podden på iTunes, Acast och på http://omgolf.doubleme.se

Till arkivet