Landshövdingen på kollektiv Eriksgata

Landshövdingen valde att åka kollektivt vid sitt senaste besök i Landskrona.
Anneli Hulthén tillträde som ny landshövding i Skåne den 1 oktober ifjol. Hon är nu ute på en rundresa för att besöka samtliga Skånes 33 kommuner och på fredagen gästade hon Landskrona. Anneli Hulthén har en lång erfarenhet som S-märkt kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Hon har även varit riksdagsledamot och Europaparlamentariker.

På fredagsförmiddagen gästades Landskrona av Skånes landshövding Anneli Hulthén. På stadshuset träffade hon kommunledningen, kommundirektör och tjänstemän i ett par förvaltningar. Hon fick även en pratstund med ett par killar som bor i stadens HVB-hem.

Jag har fått redovisat för mig hur utbyggnadsplanerna i staden ser ut. Dessutom informerades jag om Europaspåret (tunnelbygge mellan Landskrona och Köpenhamn. Reds anm) samt hur Landskrona vänt trenden i skolan och framför allt då på Dammhagsskolan. I samtliga kommuner jag nu besöker tar vi även upp den komplicerade frågan om flyktingmottagande.

I likhet med Sverige i förhållande till andra EU-länder vill Landskrona att andra kommuner ska ta sitt ansvar i migrationsfrågan.  Så att staden får andrum och att de nytillkomna integreras.
Hur ska Landskrona agera? Gör staden det bäst genom att sätta stopp eller fortsätta ta emot flyktingar som tidigare?
Landskrona har inte så mycket val om man ska vara ärlig. Migrationspolitiken sköts från nationellt håll. Lagen säger att alla ska ta emot. Jag tror inte man kan stänga dörrar. Alla kommuner har nu fått sina tal så nu återstår det att se hur de agerar. Jag tycker att man ska vända på det och att se det som att man får fler som flyttar till sin kommun. Vi får hit färdigproducerade ungdomar i sin bästa ålder, svarar Anneli Hulthén och sträcker ut sina händer mot de två pojkarna Ahmad Saleh och Mansour Huseini som deltagit vid mötet och nyligen kommit som ensamkommande till Landskrona.

Planchef Johan Nilsson informerade Anneli Hulthén om stadens många byggprojekt. Landshövdingen menar att Landskrona är på rätt linje, inte bara att man bygger utan hur allt går till väga.

Det som sker i storstäderna har en tendens att för eller senare även nå ut på landsbygden. Nu upplever Landskrona en byggboom som inte skådats sedan miljonprogrammets dagar.
Med din erfarenhet från Göteborg, vad bör Landskrona tänka på eller vara vaksam för, för inte hamna i samma sits med korruption och mutor?
Jag tycker det är bra att Landskrona, precis som Göteborg, har bildat en koncern för sina bolag. Sedan ska man ha ett ordentligt regelverk, en policy vad gäller ordning och reda, bra och kanske det viktigaste, att man ser till att ha välutbildade ledamöter i bolagens styrelser. Det ska inte finnas någon som läser genom papperna under mötets gång. Man ska vara påläst.

En fråga som ibland uppenbarar sig kring kommunala bolag är den som insyn. Inte minst aktuell i Landskrona sedan Landskronahem nyligen inte velat delge media vad tre arkitektbyråer kommit fram till när de skissat på Karlslundsområdet.
– Det beror på hur man gör. Visst kan du ha samma öppenhet i ett bolag som i annan verksamhet. Jag betraktar det som att man har samma insyn i ett kommunalt bolag som i en förvaltning. Sedan kan det ju finnas affärshemligheter. Men inte annars. Jag tycker inte det borde vara ett hinder.

Mattias Schriever-Abeln, Landskronas stads samordnare för utredningsarbetet kring Europaspåret berättade för landshövdingen om projektet. Landskrona Direkt frågade landshövdingen om hon tycker att det är realistisk att tro att det någon gång kommer att byggas en tunnel mellan Landskrona och Köpenhamn?
– Jag har faktiskt ingen aning. Det känns ju lite svårt för Landskrona att vara ensam i den kampen. Men det finns ett korn av sanning i att problemet med godstrafiken mellan Sverige och Danmark måste lösas. Idén är inte helt poänglös. Landskrona måste få med sig Regionen på något sätt och där är man inte idag.

Sammanfattningsvis är Anneli Hulthén nöjd med sitt nionde ”stadsbesök” i Skåne.
– Jag har träffat många och fått mycket information. Det är en otroligt fin stad och jag har verkligen uppskattat att komma hit.

Efter besöket på stadshuset följde Landskrona Direkt Anneli Hulthén till busshållplatsen på Storgatan.
– Jag ska ta bussen till stationen och sedan åka tåg till Ängelholm, säger hon och blickar uppåt.
– Jag är fascinerad över att ni har trådbussar. Det hade jag ingen aning om.

Att hon skulle ta sin tjänstebil har inte kommit på fråga.
– Nej, absolut inte. Jag ska lära känna Skåne och då ska jag åka som skåningarna gör, säger hon och tar upp sitt Jojo-kort och hoppar upp på treans buss.

Landshövding Anneli Hulthén väljer att åka kollektivt trots att hon har tillgång till privatchaufför och tjänstebil stilig nog åt kungen.
Till arkivet