Pingvinerna – ett led i en miljöaktion

Pingvinen i vallgraven är död.
Pingvinen i vallgraven är död.

Gatukonst är en utveckling av graffitin. Konst som är obeställd och ofta betraktas som illegal. En av genrens mästare är den brittiske konstnären Banksy som valt att förbli hemlig. En nordisk motsvarighet som flera gånger berikat våra breddgrader är Etiskvandalism som med sina vägskyltar roat mer än vad det oroat i trafiken. Nu senast i gatukonstväg, två pingviner i vattnet runt Landskrona. Skillnaden är denna gång att konstnären väljer att träda fram.

I går kväll tillkännagav konstnären Kim Berkhuizen via en Facebooksida att det är han som placerat ut de två nu mera nästintill riksbekanta pingvinerna i Landskrona. Därefter tog han omgående kontakt med Landskrona Direkt.
Den ena pingvinen dog… eller blåste sönder. Den i vallgraven, förklarade han.
– Jag ville att i alla fall en skulle vara levande i vattnet när jag berättade det. Så folk kunde se det ifall de var nyfikna.

Projektet som Kim Berkhuizen, valt att kalla ”Do you see the penguin?”, är tänkt som en kombination av en miljömässig markering och samtidigt som han fick göra sin första offentliga installation.
– Jag har varit noggrann med att inte förstöra någon annans egendom. Jag hoppas ett pingvinerna spridit lite glädje och fått folk att tänka till.

Just miljöfrågorna och att den globala uppvärmningen i många länder är  satta i baksätet gör att frågan inte får  den uppmärksamhet som den kräver och förtjänar.
– Trumph väljer att lyfta ut klimatfrågan från Vita husets hemsida samtidigt som glaciärer och Antarktis is smälter i alarmerande omfattning, Tänk på världen som din egen kropp när den är sjuk. Det gäller att göra allt i sin makt för att tillfriskna. Det är högsta prioritet, poängterar Kim Berkhuizen som blandar in humor när han nu framför sitt budskap.

– Jag vill frambringa ett leende på läpparna samtidigt som jag vill få betraktaren att fundera, menar han.
– Varje dag bombarderas vi med nyheter om förskräckliga saker som sker runt om i världen, Det går liksom inte att ta åt sig av alla enskilda händelser. Men här kan man ställa sig själv lite frågor. Hur hamnade pingvinen här? Kan det bero på att isen smälter… det är inte bra.. kanske kan jag göra något åt det…., avslutar Kim Berkhuizen.

Läs mer:
Pingviner i sikte

Fast förankrad om än lite frusen står en pingvin kvar utanför stadshuset.
Till arkivet