Han blev nordisk mästare i taekwondo

Noel Berg, nordisk mästare i taekwondo.
Noel Berg, nordisk mästare i taekwondo.

Nordiska Mästerskapet i Taekwondo 2017 avgjordes i helgen i Trelleborg. Landskrona Taekwondo Akademis (LTA) elitsatsande utövare fanns på plats för att kämpa om medaljerna och det skulle visa sig gå riktigt bra.

Noel Berg tog guld i kadettklassen -61 kg herr.
– Noel som tretton år gammal började med sin internationella satsning under hösten 2016 med deltagande på bland annat Serbian Open i Belgrad och nu senast förra helgen på German Open i Hamburg där han fick ett silver, berättar Johan Berg, sportchef i Landskronaklubben.

Helgens guldmedalj är ett bevis på att hårt slit lönar sig.
– Noel och hans klubbkamrater tränar och spenderar nästan all fritid på klubben. Det är dock inte första gången som Noel deltar på ett NM. 2014 åkte han till Nordiska mästerskapet på Island med sin äldre bror Gabriel Berg som då tävlade för landslaget och tog silver.  Där agerade Noel som lagets ”maskot”. Det är kul och känns lite speciellt när man tittar tillbaka på de gamla bilderna. Noel började träna taekwondo redan som 2-åring. Det var väl inte så mycket träning just i början, han sprang mest runt kring benen på de äldre eleverna och busade, minns Johan Berg.

Storebror Gabriel Berg fick ett brons i juniorklass +78 kg efter en tight match som slutade 21-18 till motståndaren.
– Det var inte riktigt Gabriels dag. Det var nära men det räckte inte till.

Brons blev det även för Nicky Henricksson -57 kg herrkadett och Melissa Tairovska -55 kg kadett dam, som båda två kämpade väl.
– Nervositeten av att debutera i mästerskapssammanhang påverkade deras prestationer.

Albert Carlsson -45 kg kadett herr kämpade tappert men fick se sig besegrad av en äldre och mer erfaren motståndare, Albert slutade på en fjärde plats.

– I veckan ska det göras nya individuella utvecklingsplaner för 2017 samt analysera mästerskapet och bland att analysera videoinspelningarna från matcherna tillsammans. Vi har utvecklingssamtal där vi tittar på vad vi behöver förbättra och hur vi ska förbättra oss.  Det är viktigt att de aktiva själva är delaktiga och tar ansvar för sin satsning, även om det är en individuell sport så är det ett teamwork mellan utövare och ledare, menar Johan Berg.

Tävlingar som väntar denna säsong är Helsingborg Open 25 februari,  Dutch Open i Eindhoven Holland 11-12 mars, Malmö Open april,  Presidents Cup i Aten Grekland 27-30 april och Lomma Cup i  maj.
 – Under sommaren kommer vi att delta på en del läger både nationellt och utomlands samt köra uppbyggnadsträning på hemmaplan inför hösten. Hösten 2017 ska vi vara redo igen att kvala till landslaget 2018 efter höstens Svenska elitserie, avslutar Johan Berg.

Gabrie Berg, Noel Berg, Nicky Henricksson, Melissa Tairovska och Albert Carlsson vid NM i taekwondo.

 

Till arkivet