Annons

Dans och fest natten lång med S:t Knuts Gille

Årets nya medlemmar i S:t Knut Gille är Claes Cronqvist, Rebecca Thor, Maria Billving, Rickard Eriksson, Hanna Wilson Stoltz,
Jonas Wilson Stoltz, Eva Hermansson, Conny Landgren, Louise Hinn, Tobias Olsson, Anders Berg,
Björg Landgren, Janine Alexandersson, Christian Alexandersson, Ann Orre, Henrik Molin och Anja Molin. Foto: Jonas Christiansson.

Lördagen den 21 januari höll S:t Knuts Gille i Landskrona sin årliga högtidsstämma med Knutsbal på Hotel Öresund. Gillets ålderman Lennart Söderberg kunde hälsa 162 gillesmedlemmar och gäster välkomna.

Annons
 

Vid årets högtidsstämma togs sjutton recipiender, det vill säga nya medlemmar, in i gillet. Årets nya medlemmar i S:t Knut Gille är: Claes Cronqvist, Rebecca Thor, Maria Billving, Rickard Eriksson, Hanna Wilson Stoltz, Jonas Wilson Stoltz, Eva Hermansson, Conny Landgren, Louise Hinn, Tobias Olsson, Anders Berg, Björg Landgren, Janine Alexandersson, Christian Alexandersson, Ann Orre, Henrik Molin och Anja Molin.

Åldermannen hade äran att dela ut Gillets 25-årsdekoration, silverduvan, till Gunilla Svensson, Rolf Svensson, Monica Sandell, Thor-Leif Hansson och Lennart Söderberg.

Under högtidsstämman var det både högtidligt och en uppsluppen stämning under ledning av åldermannen, som även i år underhöll deltagarna med underfundigheter och nytolkningar av kända melodier med hjälp av kören Divertimento, som nu har medverkat 32 år i följd.

Efter avslutad högtidsstämma var det dags för supé och Knutsbal med fortsatt skönsång av Divertimento under middagen. I år var det ny orkester, Edward & The Hayriders med gästartisten Little Gert Lengstrand. Dansgolvet fylldes snabbt och dansen fortsatte fram till duvan halades kl. ett.

Fakta:
Gillet har anor från tidig medeltid då det som mest fanns ca 50 Knutsgillen i det dåvarande Danmark. Gillena fyllde en viktig funktion som sociala skyddsnät för handelsmän och hantverkare och tjänade som en motvikt mot Hansan som då hade stor makt kring Östersjön. Gillena verkar nu endast som sällskapsgillen med gamla traditioner.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser