Vad handlar det om?

Konstnär Pia Hansson gillar leksaker och använder dem gärna i sina konstverk.
Konstnär Pia Hansson gillar leksaker och använder dem gärna i sina konstverk.

Malmöbaserade konstnären Pia Hansson är först ut av årets utställare i Landskrona konsthall.

Den luftiga utställningen Carrier II av Pia Hansson bjuder på flera tekniker och material. Grafit och akryl på ritfilm blandas med fluorescerande volymer av plexiglas fyllda med foto, leksaker och kläder. Och det är inte utan att själva ljussättningen imponerar och är en viktig beståndsdel i utställningen.
– Jag har valt att gå i dialog med hallen. Sen är jag intresserad av det transparenta, säger Pia Hansson när hon bjuder in till en rundvandring bland sina verk där hon blandar plexiglasskulpturer med blyertsteckningar på ritfilm – lager om lager.
– Jag vill ha hallen så ljus som möjligt och utan täckande väggar. Det är ju trots allt en av Sveriges vackraste utställningshallar, berömmer hon.

Konstverken rör allt från existens och identitet till människans behov av tröst och projicering.
– Vad handlar det om? Det är en fråga jag ställer mig dagligen? Vad händer med världen? Med mig? Med mina nära och kära? Detta är mitt sätt att förstå, säger hon och slår ut med armarna.

Utställningen lever med ljuset, likväl från vilken punkt ett verk betraktas. Det bjuds flera ingångar till de mångbottnade konstverken.
– Ser man bara en sekvens så fyller hjärnan på. Här finns så mycket att upptäcka, framhåller konstintendent Birthe Wibrand och konstnären nickar instämmande.
– Jag hoppas att besökaren ska återvända och se utställningen mer än en gång och även då finna den stimulerande, säger Pia Hansson som är noga med att betona att utställningen är öppen för egna tolkningar.

Utställningen är ett samarbete med Landskrona konstförening och visas 28 januari – 19 mars 2017.  Lördagens invigning hålls kl. 14.00 med ett samtal mellan Pia Hansson och konstintendent Birthe Wibrand, och kl. 14.30 och 15.30 blir det musik av kompositören och musikern Stefan Pöntinen.

Pia Hansson är årets första utställare i Landskrona konsthall.
I konsthallens sydvästra hörn har något av en meditativt rum skapats där man kan betrakta denna ”Kropp”.
Korsen men också leksakerna är återkommande i Pia Hanssons konst.
Kors och tvärs. Kontraster, det mångbottnade , respekten för konsthallen,  ljuset och reflektionerna, Pia Hansson ställer i Landskrona.

 

 

Till arkivet