Annons

Första inblicken i fastighetsbranschen

Lärare och elever från LA School of Sports gästade på tisdagen HSB Landskronas huvudkontor för att få veta mer om fastighetsbranschen.

Kommer inte skolan till näringslivet måste näringslivet komma till skolan. Så resonerar HSB Landskrona som efter fjolårets samarbete med Albanoskolan kring framväxten av Västerpark nu tar nya tag tillsammans med eleverna på LA School of Sports.

Annons
 

– Har vi som företag en skyldighet att ta ett större ansvar i samhället? Svaret är enkelt, självklart ska vi bidra samt ta ansvar i samhället där vi kan samverka och delta i olika forum, anser Mikael Jönsson, vd på HSB Landskrona som igår inledde ett samarbete med Landskrona School of Sports.

Tillsammans kommer man under 2017 att ha återkommande sammankomster där HSB Landskrona ska ge inblicken i vad ett bygg- och fastighetsbolag arbetar med.
– I förlängningen vill vi visa att fastighetsbranschen är ett bra val att satsa på för ungdomar i framtiden. Ungdomarna går i årskurs 7 och 8 och vi blir ca 45- 50 elever i projektet, säger Mikael Jönsson.

Under projekttiden kommer HSB Landskrona att erbjuda klasserna besök av arkitekt till bildlektion, konstruktör till mattelektionen men även föreläsare i både hållbarhet och miljö.
– Klasserna kommer även att kunna följa vårt pågående projekt där vi bygger 54 hem på nära håll i form av besök och undervisning på plats.

Under en längre tid har diskussioner pågått om att det i framtiden kommer att bli svårt att rekrytera till fastighetsbranschen.
– Det finns många olika anledningar till det men vi i branschen måste ta detta på fullaste allvar och agera på olika fronter samt att vi tar vårt ansvar. Hur kan vi attrahera tjejer och killar med den konkurrensen av utbud som finns i samhället, det är en av frågorna som jag ställer mig. Vi bygger inte enbart hus vi bygger även drömmar anser jag, själva husen och byggnaderna är viktiga men finns det inte människor i dem och människor som engagerar sig i de olika processerna så kommer det snart att märkas på utvecklingen. Fastighetsbranschen kan och uppfattas ofta som konservativ ”så här har vi alltid byggt hus” hör man allt för ofta. Ser man det så här, är vi våra egna hinder och det kan vi ändra på.

Hur då? Finns det någon magisk formel till förändring?
– Vi bygger hus som ska finnas i många många år och ett behov av att se mer innovativt vad som efterfrågas i framtiden i bland annat boendemiljö material med mera. Varför inte försöka att inleda ett samarbete med unga människor med kanske en helt ny syn och tankar på boende och miljö. Samtidigt som vi fastighetsägare kan visa i verkligheten vad fastighetsbranschen är och verkar inom. Vad krävs för studier för att bli arkitekt, snickare, murare, kranskötare, målare, elektriker och mycket mera, avslutar Mikael Jönsson.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser