Annons

Nytt äventyrsbad, hotell, skola och idrottscentra planeras

Herrar med visioner om Karlslundsområdet som ett besöksmål av aldrig tidigare skådat slag. Från vänster: kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg, stadsdirektör Christian Alexandersson samt regionchefen för Serneke Projektstyrning AB, Jonas Håkansson.

Inte riktigt i klass med den danska badjätten Lalandia men väl ett äventyrsbad som kan locka 500 000 besökare årligen, var en idé som Landskrona stad idag presenterade tillsammans med Serneke Projektstyrning AB. Satsningen, om den blir av, kommer att ligga i ”miljardklassen”. Under det kommande året ska parterna föra en dialog om möjligheterna och behovet av en satsning i Karlslunds idrotts- och rekreationsområde.

Annons
 

Landskrona fortsätter den offensiva utvecklingen av stadens alla delar. Nu tittar man på möjligheten att utveckla Karlslundsområdet. Med erfarenheter från landets största multisportarena, Prioritet Serneke Arena i Göteborg, ska det nu utredas om något liknande kan uppföras i Landskrona.
– Detta är den första i raden av nyheter som vi tänker presentera kring Karlslundsområdet, inledde kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) dagens pressinformation.

I Göteborg har Serneke uppfört sju våningar sport. Här finns allt från längdskidåkning till handboll och fotboll. Men också skola, föreningslokaler, gym, restaurang, bar och caféer. Ja, rent av ett hotell.
– Dessa erfarenheter tar vi nu med oss till Landskrona, säger Jonas Håkansson, regionchef vid Serneke.

I Landskrona är Serneke intresserade av att förvärva en del av Karlslundsområdet med avsikt att uppföra ett nytt idrottscenter för många olika sporter, en skola samt ett äventyrsbad med tillhörande hotell. Frågan är då om det även skulle inkludera den segdragna historien om en ny fotbollsarena.
– Vi har redan träffat alla föreningar i området och presenterat tankarna. Man är nyfiket positiva, säger stadsdirektör Christian Alexandersson utan att i detta tidiga skede vilja specificera vad som ska ingå i det ”takförsedda” idrottscentrat.

Karlslundsbadet med sina 50 000 årliga besökare går alltså inte att ha som jämförelse när det nu smids planer för ett riktigt äventyrsbad.
– Vi räknar med en halv miljon årliga besökare och då behövs det även ett hotell som kan ta emot alla dessa gäster, säger Jonas Håkansson och menar att satsningen grovt uppskattat ligger i miljardklassen.

Frågan är då vad som talar för att investeringen ska bära frukt.
– Läget i regionen, inflikar Christian Alexandersson utan att tveka det minsta.
– Detta blir en anläggning som kommer att dra folk och väl här kommer man dessutom att göra andra avstickare, exempelvis till Ven. Allt mer externt kapital blickar mot Landskrona och det är läget som avgör, poängterar Christian Alexandersson som bedömer chanserna som ”riktigt stora” att planerna går i lås.
– Det är egentligen oväsentligt hur stora chanserna är. Detta ingår i uppdragsbeskrivningen för staden att vi tittar på detta när nu en utomstående intressent kommer till oss med så pass spännande planer. Detta är ett besöksmål av proportioner vi inte sett tidigare, säger Torkild Strandberg.

I avsiktsförklaringen framgår det att målsättningen är att förhandlingarna ska vara klara och avtalen ingångna senast den siste mars nästa år.
– Därefter kan man räkna med en byggtid på 3-5 år, spår Jonas Håkansson.

– Den 9 februari är det upp till kommunstyrelsen att fatta beslut och därefter går uppdraget vidare till stadsbyggnadsförvaltningen som får se över planarbetet och i förlängningen de bostadsområden som kan tillkomma i områdets närhet, säger Christian Alexandersson.

– Detta är ett lyft för idrotten men också för tillväxten i staden och i Karlslundsområdet, avslutar Torkild Strandberg.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser