Torkild Strandberg: Inför kommunal polis i Landskrona

Torkild Strandberg (L) berättar att under 2016 betalade Landskrona närmare 4 miljoner för trygghetstjänster för att stötta upp där polisen inte räcker till. Om polisens förmåga inte snabbt och påtagligt stärks, är att de kommuner som så önskar måste ges möjlighet att själva organisera brottsbekämpningen, anser han.
Torkild Strandberg (L) berättar att under 2016 betalade Landskrona närmare 4 miljoner för trygghetstjänster för att stötta upp där polisen inte räcker till. Om polisens förmåga inte snabbt och påtagligt stärks, vill han att de kommuner som så önskar måste ges möjlighet att själva organisera brottsbekämpningen i form av kommunal polis.

Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) följer nu upp de senaste veckornas stök i Landskrona med krav på att regeringen måste ta större ansvar för tryggheten i de svenska kommunerna. I en debattartikel i Dagens Samhälle menar han att om polisens förmåga inte snabbt och påtagligt stärks måste de kommuner som så önskar ges möjlighet att själva organisera brottsbekämpningen.

– Att polisen misslyckas med sitt uppdrag så att kommuner får betala extra för trygghetsåtgärder är ett symptom på ett betydligt större och mera genomgripande problem. Staten levererar inte vad medborgarna behöver. Det går inte att från regeringshåll förvänta sig att andra aktörer, som kommunerna, ska täcka upp där staten misslyckas utan att ha de nödvändiga befogenheterna, säger Torkild Strandberg.

Här kan du läsa Torkild Strandbergs debattartikel i Dagens Samhälle.

Till arkivet