Annons

Stadsdirektören tillträder på nyårsdagen

Christian Alexandersson, 52, är från och med söndag stadsdirektör i Landskrona.

Nu har Christian Alexandersson skrivit på sitt anställningsavtal som stadsdirektör i Landskrona stad. Tjänsten är en tillsvidareanställning i vilken det även ingår att upprätthålla befattningen som vd för Landskrona Stadshus AB, det vill säga det nya kommunala koncernbolaget som ska sjösättas under 2017. För detta får han en sammanlagd månadslön på 128 000 kronor.

Annons
 

I onsdags satte Torkild Strandberg och Christian Alexandersson sina namnteckningar på det tresidiga anställningsavtalet. Den fasta lönen som stadsdirektör är på 98 000 kr/månad plus 30 000 kronor för vd-uppdraget.
– Det motsvarar lönen hans föregångare hade. Att det sen tillkommer 30 000 kronor är för att det är en helt annan tjänst. That´s it, säger Torkild Strandberg.

Christian Alexandersson får behålla sin tjänstebil som han har via stadsutvecklingsbolaget. Hur denna tjänstebilöverenskommelse ser ut har Landskrona Direkt inte lyckats få veta då det är väldigt tomt på stadshuset denna sista vardag på året och inte ens Torkild Strandberg har full koll på detta.
Bilen som han haft genom utvecklingsbolaget får han ta med sig till tjänsten som vd i koncernbolaget, säger Torkild Strandberg. Huruvida den aktuella tjänstebilen följer kommunens miljöpolicy kring bilar vet kommunstyrelsens ordförande inte.
– Det har jag faktiskt inte en susning om, medger han.

Utöver lön och bil får stadsdirektören en pensionspremie på 35 procent av lönen samt en remissfri sjukvårdsförsäkring. Han omfattas inte av kollektivavtalade försäkringar sjukersättningsregler utan får istället 90 procent av ordinarie månadslön i sjuklön upp till och med 90 dagar. Från dag 91 och som längst till pensionsdagen vid 65 års ålder ska staden teckna en sjukförsäkring åt honom.

Landskrona stad har vid sina fyra senaste stadsdirektörer tvingats läsa på vad som gäller vid uppsägning av anställningen. Skulle 52-årige Christian Alexandersson få sparken så får han två årslöner i så kallad fallskärm.

– Jag är mycket kritisk till lönen och förmånerna som kommunstyrelsens ordförande ensidigt satt. Det är inget som motiverar en sådan hög lön, säger oppositionsråd Jonas Esbjörnsson (S) och menar att han inte fått någon information av Torkild Strandberg kring utformningen av anställningsavtalet.
– Det jag vet och hört har jag fått via media.

Jonas Esbjörnsson hade gärna sett en övergripande diskussion kring avtalslängden, lönen och förmånerna.
– Det här är villkor som inte ens kommundirektörer har i normalstora kommuner. Det här är summor som tillhör en helt annan värld, avslutar Jonas Esbjörnsson.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser