Pianopågarna gör comeback… i Rumänien

Sebastian Swärd och Daniel Glantz-Persson gör internationell karriär och byter namn från Pianopågarna till Classical Brothers.
Sebastian Swärd och Daniel Glantz-Persson gör internationell karriär och byter namn från Pianopågarna till Classical Brothers.

Minns du Pianopågarna? Daniel Glantz-Persson och Sebastian Swärd gjorde häromåret succé i TV3:s Talang med sitt smått unika sätt att traktera ett piano. Nu är de  båda Landskronakillarna uttagna till en nationell tv-tävling i Rumänien.

Daniel Glantz-Persson och Sebastian Swärd som ligger bakom humorakten ”Pianopågarna” kommer i februari att tävla i en stor nationell tv-sänd tävling i Rumänien. Det var under hösten när Daniel Glantz-Persson fick ett meddelande via Facebook som kontakten med det rumänska programmet ”iUmor” togs för första gången.
– Jag fick ett meddelande från en helt okänd person och då blir man alltid lite misstänksam att det kan vara spam eller virus eller någonting. Men jag öppnade och kollade och där fanns en förfrågan från iUmors programansvarige om att de gärna ville bjuda ner oss till Rumänien för att delta i deras stora tv-show, berättar han.

– Lite overklig känsla hade vi efter att ha läst det och trodde nog inte riktigt på det just då, säger Daniel Glantz-Persson.

Kontakten fortsatte och när det började pratas om artistkontrakt och flygbokningar insåg de båda att det var på riktigt.
– Vi har gjort mycket research om programmet och de bidrag som varit med tidigare och det känns otroligt sjukt och samtidigt fantastiskt roligt att få vara med om denna upplevelse. Vi kommer vara med i deras tredje säsong och vad vi har förstått så är programmet ett av Rumäniens största och mest populära, berättar Daniel Glantz-Persson.

Pianopågarna slog igenom 2014 i svenska Talang. De åkte ut inför semifinalen av programmet men framträdandet fortsatte spridas på sociala medier där de låg i den absoluta toppen av de akter som medverkade under säsongen.

Då ställde vi upp som en kul grej och själva akten hade vi redan skapat under gymnasietiden då vi arrangerade en del avslutningar och galor, men vi hade aldrig tänkt att det skulle kunna bli så stort som det faktiskt har blivit, säger Daniel Glantz-Persson.

Ungefär ett år efter äventyret i Talang delades Pianopågarnas klipp på den globala facebooksidan ”Got Talent Global” och plötsligt fick akten enorm spridning runt om i världen och blev här upptäckt av rumänska programmet iUmor.

Hur tror ni det kommer gå för er i tävlingen?
– Vi åker till Rumänien för upplevelsens skull, vi är polare och har sjukt kul tillsammans, sen får vi se om den rumänska juryn och tittarna hissar eller dissar oss, säger Sebastian Swärd och skrattar.

– Vi byter också namn till ”Classical Brothers”. Det är förhoppningsvis lite mer internationellt gångbart, avslutar Pianopågarna i samklang.

iUmors tävling fungerar på ett liknande sätt som svenska Talang gör. Däremot satsar programmet enbart på humorakter istället för att leta efter en specifik talang. Alla deltagare uppträder framför en jury och om man går vidare i den första omgången hamnar man i en pott som tittarna sedan röstar vidare till en stor final.
Det vinnande bidraget får en check på 20 000 euro.

Till och med Aschberg log…

 

Till arkivet