Köpenhamnspendlandet förenklas

Nu ska det förenklas något att resa från Köpenhamn till Sverige.
Nu ska det förenklas något att resa från Köpenhamn till Sverige. Foto: Karl-Johan Hjertström.

Nu förenklas ID – kontrollerna vid resor mellan Danmark och Sverige.

DSB meddelade dagarna innan jul att man ska förenkla resandet mellan Sverige och Danmark. Skånetrafiken har drivit frågan tillsammans med transportministeriet i Danmark för att förenkla ID-kontrollerna.
Vi ser mycket positivt på att DSB nu gör det enklare för våra kunder att resa med tåg mellan Sverige och Danmark. Nu kommer resenärerna slippa byta plattform, vilket är mycket positivt, säger Linus Eriksson Trafikdirektör på Skånetrafiken.

ID – kontrollerna har under 2016 kostat omkring 70 miljoner danska kronor. Skånetrafiken betalar hälften, alltså 35 miljoner danska kronor till DSB. Under 2016 har DSB förlorat ungefär 12 % av sina resenärer och Skånetrafiken har förlorat ungefär 17 % av sina resenärer.

Från 30 januari förenklas ID-kontrollerna mellan Danmark och Sverige. Tågen från Kastrup till Malmö kommer att komma och avgå från samma spår. Det gäller alltså även fortsättningsvis att ha med giltig identitetshandling när du reser över Öresundsbron.

 

Till arkivet