Annons

Röda Korset verkar lokalt

Sylva Rampe är ordförande i Röda Korset i Landskrona.

Vad passar väl bättre i juletid än att påminna om bibelcitatet – ”Det är saligare att giva än att taga”. Några som lever upp till detta, året runt dessutom, är alla frivilligarbetare på Röda Korset i Landskrona.

Annons
 

Landskrona Direkt smet nyligen in om Röda Korsets lokaler på Föreningsgatan 88 där vi bland fika- och fyndsugna landskronabor  hittade Rödakorskretsens ordförande, Sylva Rampe.
– Tre dagar i veckan håller vi öppet i vår secondhandbutik. Nu är det dags för lite juluppehåll innan vi öppnar igen den 7 januari, säger eldsjälen.

Sällan har väl så många privata engagemang för stadens utsatta arrangerats som i år. Via Facebook har insamlingar gjorts och julklappar samt mat i form av sponsrade julbord och matkassar har kommit mindre bemedlade Landskronabor till del.
– Vi kommer att dela ut en massa matpaket med julmat idag  på MATelvan, Regeringsgatan 53 mellan kl. 13 och 15, hälsar Cheryl French, diakon vid Landskrona församling.

Sylva Rampe är fundersam och menar att dylika initiativ borde ligga på kommunen.
– Jag har skrivit till de så många gånger. Egentligen skulle inte Malvan behövas. Möjligen kunde det vara grädden på moset vid juletid eller någon annan högtid. Vi, samhället, måste ta hand om de som har det illa, poängterar hon.

Röda korsets lokaler på Föreningsgatan är navet i verksamheten.
– Detta är vårt hjärta, säger Sylva Rampe och slår ut med armarna för att visa upp de stora och fina utrymmena man har.
– Här har vi alla möten och träffar. Vi har hjärt- och lungräddningskurser. Ofta har vi kö utanför när vi öppnar vår secondhandbutik. I fjol sålde vi så bra så att vi kunde skicka iväg drygt 630 000 kronor till olika hjälpområden utomlands. Utöver det har vi lagt 25 000 kronor till lokal verksamhet.

Så duktiga är man i Landskrona att man hjälper organisationen centralt.
– Vi redovisar varje månad vad som vi säljer mest av så att vi kan fokusera på att få mer av dessa saker på våra hyllor. Kläder är det som säljer mest. Jag ingår dessutom i en fokusgrupp där vi ser över hur vi jobbar inom organisationen.

Men det är långt ifrån allt som Röda korsets frivilligarbetare sysslar med. Röda Korsvärdar finns på lasarettet varje vardag. Man har läs- och läxhjälp vid tre HVB-hem.  På somrarna har kretsen organiserat utflykter för ungdomar till en 4H gård  samt åkt ut och fiskat på Öresund.
– Vår besöksgrupp går till två äldreboenden i stan där vi tar med de rullstolsbundna ut på en runda innan vi tar en fika tillsammans. Är vädret dåligt stannar vi inne och har högläsning.
Med andra ord, medmänsklighet som har stor betydelse.
– Rent av har någon sagt att det varit deras livs promenad. En annan var så glad att han ville gifta sig med mig, säger Sylva Rampe och skrattar hjärtligt.
– Tänk, det tar en timme av mitt liv och betyder så otroligt mycket för någon annan.

En gång i veckan är frivilliga på Kvinnohuset och leker med barnen som är där.
– Barnen är instängda. De får inte gå ut med tanke på att det finns en förövare där som de måste skyddas mot, säger Sylva Rampe som fungerar som spindeln i nätet när det gäller att schemalägga och få rätt personer till de olika verksamheterna.
– Till vår läxhjälp på Alléskolan brukar det komma ett tjugotal barn.

Den klassiska bössinsamlingen är dock i avtagande.
– Folk har ju inte pengar på fickan i den utsträckningen längre. Det är klart att i samband med Världens Barn och andra större insamlingar så finns vi där.

En samverkansgrupp mellan olika hjälporganisationer i staden är också i uppstartandet efter ett initiativ av Röda Korset.
– Senast i raden är att vi stöttat matlagningsprojektet på Pumphuset med 4000 kr för inköp. Vi har dessutom två Rödakorsare som kan tänka sig att hjälpa till rent praktiskt.

Den goda känslan av att göra något bra för sina medmänniskor har rent av goda hälsoeffekter. Det finns enligt uppgift studier som gör gällande att volontärarbete i 200 timmar eller mer per år minskar risken att utveckla högt blodtryck hos äldre människor. Det tror vi gärna på.
– Nya Rödakorsare är alltid välkomna, avslutar Sylva Rampe.

Många passar på att titta förbi Röda Korsets secondhandbutik. Fyndet blir till en peng för hjälpverksamheten.

Bra barnskor finns det alltid behov för. Inlämning av saker till butiken sker på tisdagar 16.00-18.00 samt på lördagar 10.00-13.00.
Öppettider i butiken: Onsdagar 12.30-16.00 Torsdagar 15:00-18:00 Lördagar 10:00-13:00.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser