Annons

Löken på plats

På torsdagen lyftes hättan på plats på Röda Möllan i Smörhålan. Foto: Ronja Karlsson.

Pendlare på väg till jobb hörde igår av sig och berättade att ”löken” nu lyftes på plats på den gamla möllan i Smörhålan. 

Annons
 

Redan 2009 arrangerades ett föredrag på Pumphuset med rubriken ”Vedermödor med vädermöllor”.  Det var ägarna till Röda Möllan i Smörhålan  möbelsnickaren Ammi Chambert och  båtbyggaren Fredrik Lundahl som redogjorde för möllans spännande historia men kanske främst om alla vedermödor man haft med att återställa den 200 år gammal byggnaden i ursprungligt skick.

Det var den 1 mars 2003 som Fredrik Lundahl köpte möllan för 1 krona av Landskrona stad.
Köpeskillingen betalades kontant (!). Med köpet följde några minst sagt optimistiskt satta villkor. Bland annat skulle grunden och ytterbeklädnaden vara klar redan året efter köpet och två år senare (2006) skulle vingarna åter vara på plats.

Kommunen sålde mark och möllan i det dåliga skick den hade. Köparen åtog sig att renovera möllan och köparens yrkesbakgrund borgade för att arbetet skulle utföras på bästa sätt. Och det har det också gjort, understryker Mårten Olsson, mark- och exploateringschef i Landskrona, vars företrädare var den som en gång i tiden gjorde upp affären.
– Att taket nu är på plats är jätteroligt att höra. Då väntar vi på vingarna också.

För att kunna utföra projektet valde paret att bygga en snickeriverkstad och ett hem i den gräsbeklädda kullen alldeles intill möllan, föga anade man då vad det skulle innebära i arbetstid och materialanskaffning, eller vad vindarna kan åstadkomma när de fritt får ta sats utifrån sundet.

– Att köparen har gjort denna insats för byggnaden är väldigt positivt tycker jag. Det är ju lite av en symbol för norra entrén till Landskrona. Byggnaden är värd all omsorg man kan tänka sig, säger Mårten Olsson som har full förståelse för att renoveringsarbetet dragit ut på tiden.
– Jag är i alla fall säker på att slutresultatet kommer att bli riktigt bra och det är det viktigaste för mig, avslutar han.

Möllan tornar nu upp över landskapet med i stort sett allt utbytt, från omsatt fundament till ny vändkrans för hättan. Ja, och även hättan (löken) är  nu på plats.  

Nergrävd  i det böljande landskapet driver paret idag sin snickeriverkstad. I den fantastiska byggnaden finns även bostaden Merparten av byggmaterialet är återvunnet och återanvänt från demonterade byggnader. Alla snickerier är tillverkade på plats, från alla tusentals kyrkspån som förskönar fasaden, fönster, dörrar till invändig miljö.
När vingarna väl kommit på plats och stadsbyggandsförvaltningen gjort slutbesiktning så lär det bli svårt för nämnden att bortse från denna ypperliga kandidat till stadsbyggnadspriset.

Röda Möllan utgör något av porten till Landskrona i norr. Foto: Ronja Karlsson.

Ammi Chambert och Fredrik Lundahl framför sin nergrävda verkstad med Röda Möllan i bakgrunden när Landskrona Direkt gästade våren 2010.

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser