Annons
Onsdagen den 19:e januari
3.8°C 4.3m/s
Dagens namn: Henrik

Gästkrönika: Morbrors historier


”Ren dragande en ackja”, en målning som utförts i David Klöcker Ehrenstrahls stil.
Gästkrönikör Göran Hammarström från Melbourne är uppväxt i Landskrona. Som påg flyttade familjen till “fäbodarna” i Gävle.

När min familj 1934 hade flyttat till Gävle, hälsade vi på moster och morbror på Artillerigatan 48 på somrarna. Morbror, J.-E. Nilsson, som var rektor på Läroverket, berättade historier från sin studenttid i Lund i början på nittonhundratalet:

Annons
 

En dag såg Frans G Bengtsson, senare berömd författare, en teologistudent som stod och vevade på sin bil som inte ville starta. Han sa till honom: ”Nu ber du en bön.” Teologen bad en bön, vevade och motorn gick. Då utbrast han: ”Det var som fan.”

Sam Ask var den tidens bekante överliggare. Sådana finns väl inte mer. Det var studenter som så uppskattade studentlivet att de inte lämnade universitetet. De var antagligen intresserade av ett ämne och kunniga men hade inget intresse av att tentera.

En dag beslöt sig i alla fall Sam för att tentera. Han sa till professorn: ”Nu ger du mig din lättaste fråga.” (Ingen annan student  skulle sagt du till en professor.) –  ”Vad är ett aktiebolag?” Sam reste sig, gick mot dörren, lyfte på mössan och sa: ”Ja, adjö då, din jävel.”

Inför jullovet tyckte en adlig student synd om Sam, som skulle bli ensam i Lund, och gav honom lite pengar. Vid julmåltiden kom till slottet ett telegram som öppnades och upplästes: ”I en enkel horas tjäll / firar jag min julekväll.  Sam Ask.”

En gång var Sam på väg i bil till Stockholm. Jag vet inte vilken begivenhet han skulle delta i. På vägen stod en A-bil med motorstopp. Stockholmare var inte särskilt omtyckta av övriga svenskar, speciellt inte av skåningar. Det förklarar Sams inte särskilt deltagande kommentar när hans bil hade stannat för att underrätta sig om hur det var: ”Får du inte futt på ackjan, lappjävel?”

Det påminner mig om en historia om Sveriges indelning som jag hörde för femtio år sedan. Två skånska  bönder, diskuterade:  ”Svarje delas i två likvardiga delar av landsvägen.”   –  ”Det är inte rätt. Onivarsitetet i Lonn ligger norr om landsvägen.”  – ”Ja. men det behövs för jämvikten.” (Lands= vägen går mellan Malmö och Ystad.)  En ny idé indelar Sverige i Skåne och fäbodarna norr därom.

Av: GÖRAN HAMMARSTRÖM

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser