Rebecka Karlsson på blixtvisit

”Idol”-tvåan Rebecka Karlsson gästade på torsdagen Landskrona för en lunchdejt med Landskrona Direkt.
Vad passade då bättre än att käka en Rebizza på Sandvångens Pizzeria.  En pizza som Rebecka själv har skapat och valt ingredienserna till. Det blev ett avslappnat samtal med den högaktuella 16-åriga Ekebytösen.

Du känns genuint glad. Hur skulle du vilja beskriva dig själv?
– Jag är positiv och energisk. Kan vara lite känslosam ibland. Jag tar ibland åt mig sådant som jag inte borde ta åt mig. Men annars är jag ganska framåt och strävar efter nya saker.

Kan du leka arga leken?
– Jaaa? Jag suger på arga leken. Jag har så svårt att vara allvarlig.

Vad gör du när du inte sjunger?
– Då är jag oftast med familjen eller på gymmet. Det är så härligt där. Jag brukar köra danspass och kondition. Sedan händer det att jag skriver låtar mitt i nätterna.
Jag är också en stor HIF-supporter och det är jag inte bara för att mamma är kusin med Henke Larsson. Jag står gärna i klacken men nu är jag både arg och ledsen på de personer som förstör för så många andra. Jag hoppas verkligen att de som sprang in på planen och de som tänder bengaler stängs av.

Du har redan kommit att bli något av Ekebys Siw Malmkvist. Vad har du kopplingar till Landskrona?
– Jag har en kompis här som jag har gått i skolan med. Jag har varit tillsammans med en kille som bor i Landskrona. Jag har uppträtt mycket i Landskrona enda sedan jag var liten. Jag har varit med i Annette Lindwalls julshow på teatern men också på Oikos. Någon av mina första tävlingar var just i Landskrona. Sen har jag ju varit på Landskronafestivalen så länge jag kan minnas.

Berätta om ditt första musikminne.
– Det är faktiskt något jag fått berätta för mig. Jag var typ två, tre år och hade hittat en peruk och bandana och började sjunga på låten Thunderstruck och jag kasade över bordet och tog nappflaskan och fortsatte sjunga.

Är ni en musikfamilj?
– Ja, det kan man säga. Alla mina syskon kan sjunga utom två. Dom är tondöva.. hahahahaaa. Men det är mest jag som jobbar med musik. Sen har vi alltid följt musikprogram som idol, Sikta mot stjärnorna och så. Det blir chips och dippa och vi klär gärna upp oss i häftigt glittriga kläder och så.

Låt oss bli snäppet allvarligare. Pappor driver stundtals sina pojkar i tron att de ska få fram en ny Zlatan . Hur är det med din morsa. Vill hon ha en ny Céline Dion?
– Nej, det är nog mer jag som jagar dom. Kan du köra mig dit och dit? Jag ska sjunga där. Mamma var skeptisk i början. Hon tycker inte att man tävlar i musik. Men sen när hon märkte hur bra det gick så blev det roligare.

När tävlade du för första gången?
– Jag var sex år och var med i en tävling i Perstorp.

Vi såg tendenser till en grym vinnarskalle under Idol. Är det så?
– Ja det har jag.

Är du dålig förlorare också?
– Det kan jag vara. Framför allt om vi spelar något hemma med familjen. Ibland är jag så inne i TV-spelet och jag vill så gärna vinna. Då kommer min storebror och dödar min gubbe. Då blir jag arg. Men jag blir inte arg på samma sätt om jag inte skulle vinna i någon musiktävling.

Hur laddar du innan du går upp på scen?
– Jag andas. Ställer mig rakryggad och sedan går jag ut på scenen och gör vad jag ska. Men ska jag vara helt ärlig så höll jag på att svimma innan jag skulle upp på scenen på Globen. Det satt 13 000 på läktarna. Jag mådde jätte-illa och hyperventilerade. Men vi hade sångpedagoger som peppade oss så det gick bra. Jag var dock väldigt nervös dagen före finalen. Då hade jag problem med mina stämband. Men jag hann bli frisk till finalen.

Hur är det när du går av scenen?
– Jag kommer ihåg allt som har hänt. Texter, rörelser och kameror. Men ibland glömmer jag vad juryn säger. Det syns säkert ibland att jag står och tänker på annat medan juryn pratar.

Är du vidskeplig?
– Nej, jag andas bara tre gånger djupt innan jag går upp på scen.

Om du fått lov att göra en ny Idolresa, hade du gjort det?
– Ja, jag hade absolut kunnat göra om hela Idol. Trots att det har varit mycket jobbigt så har det varit en upplevelse. Man har lärt sig mycket och fått många nya vänner. Men det är inte bara positivt. Det skrivs en massa på sociala medier från folk som uppenbarligen inte gillar vad jag gör. Jag får höra allt från sexuella anspelningar till att jag borde gå ner i vikt och sådant. Och det är klart att man tar åt sig ibland men jag har blivit bättre på att ignorera. Jag tror att dom som skriver sådant inte mår så bra. Men jag vet hur jag ser ut och vad jag kan. Det är jag som står där på scenen så som jag är och det trivs jag med.

Har du någon kul anekdot som TV-tittarna inte fick ta del av?
– Jag gick rakt in en stolpe och fick hjärnskakning. Jag hade gått från stylisterna. Jag fick ett litet jack i skallen. Jag blev yr och mådde illa. Men jag sa inte det till någon.

Är det synd eller tur att inte TV-kamerorna fångade det ögonblicket?
­ Det var nog tur… hahahahaaaa

Hur är Pär Lernström som stämningsupplättare?
– Han är fantastisk. Han är som en pappa för oss. Han lugnar ner oss mycket och han tar alltid vårt parti. Han är alltid med. Han peppar även de anhöriga.

Hur ser de närmaste planerna ut?
– Först ska vi köra en tackturné då vi bland annat ska spela i Ekeby. Sedan kommer jag nog att ta en paus från skolan för att skriva musik. Jag har ändå missat nästan en hel termin så jag tänker börja om från början längre fram. Jag passar på att smida medan järnet är varmt.

Det har alltså inte funkat med skolarbete sidan om Idol?
– Gud nej. Ibland har vi inte ens hunnit äta frukost innan vi skulle in i en synk, det som spelas in och som visas innan vi går upp på scenen. Sen hade vi intervjuer och tidningar som ville ta bilder. Därefter var det sånglektionen och så skulle man välja kläder. Dans var det också. Så det är fullt upp precis hela tiden.

Om tio år var finns Rebecka då?
– Jag tror inte det behöver ta tio år innan jag är någonstans. Jag SKA ut i världen. Jag tror jag är i USA om fyra år.

Blir det fler tävlingar? Typ Melodifestivalen?
– Kanske. Vi får se. Sedan finns ju American Idol och X-Factor i USA.

Är inte USA det svåraste landet att slå sig in i?
– Nej, det är Sverige. Många säger att man inte ska tro man är något. Jantelagen.

Men det finns ju sådana som varit med i tävlingar och som lyckats fullt ut, inte bara som musiker. Typ Måns Zelmerlöw. Kan du tänka dig själv som ledare för Allsång på Skansen om tio år?
– Kanske. Man vet aldrig.

När du kör som artist i framtiden, är du då i ett band eller uppträder du som soloartist?
– Solo. Jag har kört i band innan och jag tyckte det var svinkul. Men. Jag tycker det är mycket roligare att köra själv. Då kan jag använda hela scenen som jag vill. Sen kan jag tänka mig att jobba med band och freestyla till musiken.

Om möbelaffären har satt Ekeby på Skånekartan så har du satt byn på Sverigekartan. Nu återstår det att se när du sätter Ekeby på världskartan.
– Hahahahaaaa…. Ja det hade varit kul.

Finns det någon mer kändis som kommer från Ekeby?
–  Jadå. Den gamle skådespelare Jarl Kulle och hans familj kommer från byn.

Har du några dolda talanger?
– Jag är vig. Och jag är duktig på att slå ut mina framtänder med mobilen. Jag låg på rygg och sms:ade och då tappade jag mobilen och slog ut en framtand. Det är tre år sedan då jag skulle till Wembley. Mamma trodde inte det var sant när jag ringde och berättade. Jag var tvungen att skicka en bild. Men en tandläkare fixade till tanden direkt.

Kan du redan nu glädja Landskronaborna med nyheten att du kommer att sjunga på karnevalen i sommar?
– Kanske. Jag hoppas det. Vi får inte boka något själv innan slutet av mars för produktionsbolaget bakom Idol. Men jag kan säga att jag har fått en förfrågan.

FAKTA REBECKA KARLSSON
Fullständigt namn: Ida, Rebecka, Louise, Karlsson
Född: 2000
Bor: I Ekeby
Familj: Mamma, pappa och fem syskon
Pojkvän: Nepp
Skola: Rytmus i Malmö
Instrument: Gitarr, piano och lite bas och trummor
Idrott: Har gått på taekwondo och dans men just nu går jag bara på gym.
Fobi: Spindlar och mörker
Mat utöver Rebizza: Jag älskar tacos och italiensk mat.
Drömscen: MTV Awards
Bästa julminne: Svårt. Det var nog när jag var liten och fick paket och skrek.
Favorit genre: Pop
Egna idoler: Christina Aguilera är min största idol. Jag gillar även Celine Dion och Ariana Grande.

En aktuell profil käkade pizza i stan.
Rebecka Karlsson har flera kopplingar till Landskrona.
Ett kärt möte när Rebecka Karlsson anlände till Sandvångens Pizzeria och fick blommor av…
.. av Darian Omar som blivit en specialist på att baka Rebizzor.
Dagen till ära var G-klaven ifylld.
Arga leken kan börja nu…
…Krister ”Kaffehörnan” Nilsson vann enkelt.
Rebecka Karlsson drömmer om framtiden.

Till arkivet