Randig jubileumsbok äntligen klar

Åke Jönsson var flitig med pennan då han signerade sin bok om BoIS hundraåriga historia.
Åke Jönsson var flitig med pennan då han signerade sin bok om BoIS hundraåriga historia.
Åke Jönsson var flitig med pennan då han signerade sin bok om BoIS hundraåriga historia.
Åke Jönsson var flitig med pennan då han signerade sin bok om BoIS hundraåriga historia.

Igår kom den äntligen, den av många efterlängtade boken Ett Fotbollslags Historia, boken om BoIS hundra år. Det var i BoIS VIP-restaurang på Idrottsplatsen som premiären ägde rum och många stod i kö för att köpa boken.

På plats fanns också författaren Åke Jönsson som fick signera sitt verk till många av köparna.
– Det är fantastiskt kul. Det är första gången vi har släppefest för en BoIS-bok, säger han och skrattar.

Boken, en riktig tegelsten, är fullspäckad med text, bilder och statistik. Det svåra för författaren har dock inte varit att hitta uppslag.
– Nej, tvärtom. Det svåra har varit att begränsa sig. Minnena bara väller fram, säger Åke Jönsson som tidigare givit ut två BoIS-böcker. Den första kom ut 1975.
– När jag skrev den så talade jag med de som en gång startade föreningen 1915. Jag talade även med spelare som varit med från starten och fram till idag. Därför känns det fantastiskt kul att presentera detta verk.

Från början ville BoIS att Åke Jönsson skulle skriva ”del 3” med de senaste 25 årens berättelser. Men detta ville inte Åke Jönsson.
– Nej, är det hundraårsjubileum så ska det vara hundra års historia. Det meddelade jag föreningen omgående.

Föreningens ekonomi var dock sådan att något sådant stort verk inte rymdes inför klubbens ramar.
– Då träffade jag den före detta styrelseledamoten Maths Heuman. Vi satt på Vetekatten i Stockholm och fikade med semla och kaffe. Där och då bestämde vi oss. Maths Heuman bildade ett förlag och sedan finansierade han boken helt utanför BoIS och den lösningen var ju perfekt, säger Åke Jönsson.

Maths Heuman var också på plats och han hade mycket att göra.
– Ja, det är underbart att se att det är så stort intresse, säger han och räcker över ett par böcker till en köpare.
– Vi har tryckt upp 3000 exemplar och idag har vi sålt cirka 100. Men den kommer även att finnas i bokhandeln från och med imorgon och så kan man naturligtvis köpa den på vår hemsida, säger han.

Tanken var först att boken skulle komma tidigare. Men olika omständigheter gjorde att det drog ut på tiden. Någon oro för att det inte skulle bli någon bok hade dock aldrig Maths Heuman.
– Nej, vi hade bestämt oss. Men vi sa också att det får ta den tid det tar. Det viktiga var att boken skulle bli så bra som möjligt. Och när vi står här nu idag, med en dryg vecka fram till jul, så kan jag tycka att timingen är ganska bra, säger han och skrattar.
– Åke har levererat fantastiska texter och jag vill även framhålla Christer Strandberg som står bakom bokens utformning.

All fakta om boken finns på förlagets hemsida. Vill du köpa ett signerat exemplar så kommer författaren Åken Jönsson att finnas på Akademibokhandeln på fredag 15-18, söndag 13-16, den 23 december 14-19 samt på julafton 10-13.

Mats Heuman till vänster bakom disken fick ta hjälp av Anders Lindfors från BoIS för att köerna inte skulle bli allt för långa.
Mats Heuman, vars förlag gett ut boken, till vänster bakom disken fick ta hjälp av Anders Lindfors från BoIS för att köerna inte skulle bli allt för långa.
Till arkivet