Annons

Apan som minner om sommaren i Lill-Olas

Daniel Nyman med en apa i hand, Bryggkultur 1413s senaste tillskott på Systembolagets hyllor, Lill-Olas APA (American pale ale).

Daniel Nyman med en apa i hand, 1413 Bryggkulturs senaste tillskott på Systembolagets hyllor, Lill-Olas APA (American pale ale).

Lite mer än ett år har gått sedan 1413 Bryggkultur lanserade sin första öl Borstahusen Lager på Systembolaget. Idag släpptes en ny öl från det lilla fantombryggeriet. Åter är kopplingen till Borstahusen påtaglig.  Lill-Olas APA återfinns nu i sortimentskategorin lokalt & småskaligt på Systembolaget i Landskrona och på Råå.

Annons
 

På Systembolagets hemsida beskrivs ölet så här: Något humlearomatisk smak med tydlig beska, inslag av tallbarr, grapefrukt och tropisk frukt. Serveras vid cirka 8-10 grader till rätter av ljust kött.
– Vi tycker att Systembolaget har prickat in en väldigt bra beskrivning av vad vi försökte åstadkomma i sin beskrivning av ölet. Lill-Olas är sommar för oss, vi ville skapa ett öl som är läskande på sommaren och på vintern får oss att minnas tillbaka på de härliga sommardagarna, säger Daniel Nyman, vd på 1413 Bryggkultur.

Som motiv på etiketten har man valt Landskronas längsta brygga och de karakteristiska tallarna, som även återkommer i doften och smaken på ölet.
– Dessutom är ju Lill-Olas fortfarande ett väldigt roligt namn för de som inte är från Landskrona.

– Redan vid lanseringen fick vi en hel del önskemål från små och stora “Olas” runt om i Sverige som  ville köpa “sin” öl. Nu när den finns tillgänglig på Systembolaget, tror jag det blir årets julklapp till dem, säger Daniel Nyman.

1413 Bryggkultur lanserade Lill-Olas till restauranger och krogar i juni i år och mottagandet har varit fenomenalt om man ska tro bryggaren.
– Det är en APA (American Pale Ale) som är lite mer vågad öl än de vi tidigare lanserat. Beskan är mer direkt i gommen, lite  som en grapefrukt. För att sen övergå till toner av tropisk frukt som mango och ananas. Det är ett recept som vi under längre tid provat oss fram till för att få till en APA så som vi vill ha den, säger Johan Laurin vid  1413 Bryggkultur.

1413 Bryggkultur AB är som vi tidigare berättat  startat av två familjer i Landskrona. Företaget har för avsikt att fortsätta utveckla öl inspirerat av Landskrona och ser fram emot att kunna leverera öl som gör staden stolt. Namnet 1413 kommer ifrån året då Landskrona fick stadsprivilegier.
– Vår förhoppning är att så småningom ha vårt egna lilla bryggeri i staden. Tills dess fantombrygger vi hos våra vänner runt om i södra Sverige, avslutar Daniel Nyman.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser