Hundra får se julsagan om Brocken

Det är ett härligt gäng som på söndag ger Oluf Brock - En landskronitisk julsaga på Öresundsteatern.
Det är ett härligt gäng som på söndag ger Oluf Brock - En landskronitisk julsaga på Öresundsteatern.
Det är ett härligt gäng som på söndag ger Oluf Brock - En landskronitisk julsaga på Öresundsteatern.
Det är ett härligt gäng som på söndag ger Oluf Brock – En landskronitisk julsaga på Öresundsteatern.

För tredje året i rad spelar Öresundsteatern tillsammans med Brukarensemblen upp en lokal julsaga om den ondskefulle och girige spannmålshandlaren Oluf Brock som levde i Landskrona under 1700-talet. Det blir fem föreställningar som alla börjar utomhus på Norra Kyrkogränden och sedan fortsätter inne på Öresundsteatern. Första föreställningen är på söndag.

Tidigare har julsagan om ”Brocken”, Oluf Brock – En landskronitisk julsaga, spelats på Citadellet och Landskrona Teater men nu tar ensemblen nytt grepp och flyttar till betydligt mindre lokaler.
– Det är en kul utmaning, säger Anders Kungsman, skådespelare och konstnärlig ledare på Öresundsteatern.
– Vi börjar ute i gränden och sedan går vi in. Publiken kommer då att sitta på själva platsen för skådespelet och det finns till och med några i publiken som kommer att få repliker.

Handlingen bygger på Charles Dickens julsaga om den vedervärdige Ebenezer Scrooge och som skrevs så tidigt som 1843. Ensemblen vill dock med pjäsen visa att det fortfarande finns många orättvisor i världen.
– Det handlar helt enkelt om att bry sig om andra, att hjälpa folk i nöd. Titta bara på alla som flyr i gummiflottar över Medelhavet. Jag ser en koppling i att de vill in i den europeiska julen men girigheten finns här och misstänkliggör det okända, säger Anders Kungsman utan att berätta om handlingen i själva pjäsen.
– Nej, den är till för publiken. Det kommer att finnas 20 mycket exklusiva platser under fem föreställningar. Så det betyder att man får vara snabb att köpa biljetter, säger Anders Kungsman.

Öresundsteaterns Per Ullberg är som vanligt med och spelar och han tycker själv att årets föreställning är den bästa.
– Det är ju tredje gången vi kör och de flesta i Brukarensemblen har varit med alla gånger. Det ger en viss trygghet. Sedan har vi av naturliga skäl ändrat på mycket i och med att vi nu spelar i mycket mindre lokaler. Men jag tvekar inte när jag ärligt säger att detta är den bästa versionen vi gjort, säger han och får medhåll av alla skådespelare.

På söndag går den första föreställningen med start klockan 16.00.
– Det är precis lagom. Först ser man teatern och sedan är det dags för adventskonserten på Rådhuset, tipsar Anders Kungsman.
– Efter premiären på söndag blir det fyra föreställningar till, den 3 och 4 samt den 10 och 11 december.

Mer information om föreställningarna samt hur man köper biljetter finns på Öresundsteaterns hemsida.

Till arkivet