Annons

Årets kulturstipendiater är…

Jonathan Böiers, Natalie Holst och Lovisa Frantzich får årets kulturstipendium av Landskrona stad.

Jonathan Böiers, Natalie Holst och Lovisa Frantzich får årets kulturstipendium av Landskrona stad.

Tidigare ikväll delades årets kulturstipendium ut vid det årliga kulturminglet på Landskrona teater.

Annons
 

I runda svängar hade ett hundratal kulturarbetare, ideella som professionella, bänkat sig  på Landskrona Teater. 
Kulturmingel var påkallat och från scen bjöds det på såväl råd och stöd som underhållning innan det var dags för kvällens höjdpunkt – att presentera årets kulturstipendiater.

De tre stipendiaterna har alla det gemensamt att det är i början på sina karriärer och att stipendiepengarna på vardera 15 000 kronor kommer väl till pass.

Yngst i trion är 22-åriga Natalie Holst som efter gymnasiestudier med inriktning mot fotografi och film blivit antagen på New York Film Academy för ett års studier.
– Det är en lättnad att blivit tilldelad priset. För även om jag får CSN under mina studier så tillkommer kostnader för boende och kursavgift, säger hon som flyttade till Landskrona från Malmö för ett år sedan.
– Jag gillar Landskrona skarpt. Människorna och kulturlivet är så levande, anser hon.

Enda killen i tron är 26-årige Jonathan Böiers som studerar sista året på Balettakademins 3-åriga musikallinje i Göteborg.
– Även jag har en linjeavgift så stipendiet kommer väl till pass, intygar han.
Frågan är om siktet inte är inställt på lite större scener än Landskrona Teaters.
– Jo, det gäller att överleva och just nu siktar jag in mig på att etablera mig i Göteborg men vem vet var man landar i framtiden.

Inne på samma funderingar är 28-åriga Lovisa Frantzich som efter utbildningar på flera av landets folkhögskolor med inriktning klassisk musik och folkmusik (”Jag spelar även lite jazz och visor”) vidareutbildar sig inom musikproduktion vid Linnéuniversitetet i Växjö.
– Jag har dock en specifik idé med vad jag ska använda mitt stipendium till. Jag tänker resa till Sydamerika och ha ett utbytte med chilenska musiker, säger hon.

Med andra ord verkar det som att årets kulturstipendiater i Landskrona vill vigda sina vyer bortom Vens backafall och kullarna i Glumslöv.
– Vi älskar att berika världen med duktiga kulturutövande  Landskronabor, avlutar kulturnämndens ordförande Gunlög Stenfelt.

Motiveringar

Natalie Holst
Natalie upptäckte tidigt att hon vill ge plats åt andra människors berättelser.  Det gör hon med dokumentärfilmen som medium. Med stor ambition har hon producerat en egen film under sin gymnasieutbildning och satsat hårt för att nå sitt mål.
Nu står hon inför sin dröm då hon har blivit antagen till en utbildning i dokumentärt filmskapande i New York.

Jonathan Böiers
Jonathan utbildar sig till musikalartist. Han har stått på scen i olika sammanhang både som soloartist och medverkat i flera uppsättningar. Ett mål på vägen är snart nått då han går sista året på musikallinjen på Balettakademien i Göteborg.
Utöver utbildningen har han producerat en föreställning och hans mål går inte att ta miste på: landets stora musikalscener.

Lovisa Frantzich
Lovisa tror på sig själv och på musikens kraft, vare sig det handlar om det egna musicerandet, den egna gruppen, utforskandet i andra kulturers musik eller att dela med sig av sina kunskaper till andra. Ett exempel är att hon ska hålla en kurs i svensk folkmusik – i Chile. Med gedigen utbildning bakom sig i både fiol och sång vidareutbildar hon sig till musikproducent för att även kunna ge andra möjlighet att utveckla sin musik.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser