Fotoutställningar en del av stadsmiljön

Just nu kan Perry Nordengs flygfoto beskådas runt om i staden. Som här på Kasernplan. Foto: Landskrona stad.
Just nu kan Perry Nordengs flygfoto beskådas runt om i staden. Som här på Kasernplan. Foto: Landskrona stad.
Just nu kan Perry Nordengs flygfoto beskådas runt om i staden. Som här på Kasernplan. Foto: Landskrona stad.

Vid årets fotofestival var utställningarna i den offentliga miljön ett uppskattat inslag. Nu bygger staden vidare på detta och utomhusutställningar med fotografi blir ett kännetecken för Landskrona året runt. De stora triangulära ställningar som tillverkades inför festivalen och som användes i Teaterparken har nu flyttats till olika platser runt om i Landskrona och den första utställningen är nu plats och kommer att kunna ses under vintermånaderna.

Utställningen består av flygfotografier med motiv från Landskrona, den skånska naturen och andra spännande skånska miljöer. Bakom motiven står flygfotografen Perry Nordeng som under en lång följd av år arbetat med att för olika uppdragsgivare med att dokumentera händelser, byggprojekt och olika miljöer från luften. I samband med dessa uppdrag har han passat på att utveckla sin fotografi i ett eget konstnärligt projekt för att presentera Skånes allra bästa sidor.

– Idén om att visa fotoutställningar året runt kom ur diskussioner om hur vi kan förstärka Landskronas varumärke som fotostad och samtidigt visa fler vackra platser för besökare och Landskronabor, än just den platsen man befinner sig på för stunden. Detta är bara början på ett roligt projekt som med många ideer om teman och fotografer som bidrar till att göra staden till en spännande miljö att vistas i och utforska, säger Anna Classon, tillväxt- och näringslivschef, Landskrona stad.

Fototrianglarna placeras ut på olika ställen i staden med tre bilder på varje plats. Utställningen med de skånska flygbilderna visas vid Ven-terminalen, på Kasernplan, vid Idrottshallen och intill Järnvägssationen vid Östervärns plan. Tanken är att utställningarna skall skiftas tre gånger om året och spegla olika typer av fotografi, rikta sig till olika målgrupper och visas på olika platser i staden och kommunen. Till våren planeras en utställning med bilder från Astrid Bergman Sucksdorffs bildsamling som förvaltas av Landskrona museum. Till den utställningen kopplas ett pedagogiskt program för förskolorna. Under sommaren används ställningarna för fotofestivalens räkning och till hösten finns planer på en utlysning av en tävling som riktas exklusivt till Landskronas fotografer och som skall spegla ett förutbestämt tema.

Om Perry Nordeng

Perry Nordeng. Foto: Landskrona stad.
Perry Nordeng. Foto: Landskrona stad.

Perry Nordeng (född 1951 i Malmö) började sin bana som yrkesfotograf 1976. Byggbranschen blev tidigt en uppdragsgivare vilket ett decennium senare ledde över till flygfotografering som ett komplement för att tillfredsställa uppdragsgivarnas behov av dokumentation. Sedan 2001 är har han helt koncentrerat sig på flygfotografering och är idag den ende i Sverige som är verksam med detta på heltid.

De största uppdragsgivarna är kommuner, fastighetsbolag, byggföretag och Trafikverket. Bland de större projekten som Perry Nordeng följt finns Öresundsbron, Citytunneln, Max IV och ESS. Bilderna tas numera endast med digital teknik vilket har en tydlig fördel i att snabba upp arbetsprocessen från fotografering till leverans till kunden.
Nu aktuella projekt är ESS, väg E22, Norra Hamnen i Malmö, Malmö Sjukhus, Olympia i Helsingborg och västlänken i Göteborg. Perry Nordeng bor numera med familj i Vejbystrand och vid sidan om fotografering är trädgården ett dominerande intresse.

Till arkivet