Adventskonsert inleder julfirandet

Vokalgruppen Vocal Six framträder vid lördagens adventskonsert på Rådhustorget.
Vokalgruppen Vocal Six  framträder vid lördagens adventskonsert på Rådhustorget.
Vokalgruppen Vocal Six framträder vid söndagens adventskonsert på Rådhustorget.

Söndagen den 27 november, det vill säga första advent blir startskottet för julfirandet i Landskrona. Med en adventskonsert på Rådhustorget hoppas Landskronasamverkan starta en ny tradition att samlas kring inför julen.

Den första advent inleds julfirandet i Landskrona med en adventskonsert på Rådhustorget. Bakom evenemanget står Landskronasamverkan.
– Vi vill bjuda på en stämningsfull och vacker stund, där vi välkomnar alla Landskronabor att tillsammans inleda stadens julfirande, berättar Elin Jönsson från Landskronasamverkan.

Konserten är gratis och börjar klockan 17.00 med ett jultal. Därefter ska julgranen tändas med hjälp av barn från Cityidrott.
– Det blir en blandning av körsång, folkmusik och a capella, men framförallt julmusik, säger Elin Jönsson.

På scen uppträder bland annat a capella-gruppen Vocal Six, Landskronakören Divertimento och duon Trinity. Vocal Six har sedan starten 1988 i Helsingborg uppträtt på ett stort antal scener, festivaler, TV och radio, i Sverige och utomlands. Trinity som består av Casandra Hajny och Ida Ek Mitchell från Landskrona, spelar främst irländsk musik kryddat med svensk och annan utländsk folkmusik. Även Landskronas Lucior uppträder och i samband med detta ska Landskronas Lucia 2016 utses.

Tänd ett ljus för ett barn på flykt
I samband med Adventskonserten kommer Individuell Människohjälp tillsammans med Rädda Barnen belysa situationen för världens flyktingbarn genom en ljusinsamling där besökare får köpa ljus som placeras i en vacker formation på torget och som successivt växer med antalet välgörare.

Ersätter julskyltningen
Efter julen 2015 tog man beslutet att byta helg för Landskronas julevenemang, från första advent till andra advent. Samtidigt utökades det till två dagar. Jul i Landskrona – som det numera heter – är alltså lördag och söndag den 3–4 december.
– Den tidigare Julskyltningen eller Skyltsöndagen, ersätts alltså av vad vi hoppas kunna bli en ny tradition – en adventskonsert på Rådhustorget i samband med tändningen av julgranen, säger Elin Jönsson.

Julöppet på stan
Från söndag första advent är det öppet i stan varje dag fram till jul. Just den 27 november är öppettiderna 13–17. Söndagar i december är det 12–16 som gäller.

Till arkivet