Ett steg närmre seniorboende i Borstahusen

Bovierans innergård.
Bovierans innergård.
Bovierans innergård.

I veckan godkände en enig stadsbyggnadsnämnd detaljplanen som inkluderar Bovieran.

”Ett av världens grönaste seniorboenden”, kallar Boiveran själva sitt koncept.
Norra Borstahusen växer så det knackar och på tur står det mallade konceptet för 55+ boende. Alla Bovieranhus byggs nämligen utifrån samma modell och ritningar men  stadsbyggnadsförvaltningen har trots detta lyckats få till en ändring.
– Här finns ett söderläge med en bäckravin där det var ritat med tegelvägg. Vi förslog fönster i gavlarna och nu har de faktiskt ritat om projektet, säger planchef Johan Nilsson.

Den inglasade, tempererade vinterträdgården är något av boendets adelsmärke
”Temperaturen regleras av en klimatanläggning som skapar en miljö lik Franska Rivieran med sköna upplevelser året runt. Med tre trädgårdstyper ses bla olivträd och vackra citrusträd i all sin prakt. Sittvänliga soffgrupper, meditativa zoner, mysiga stigar och likasinnade grannar lever du här ett skönare, grönare och varmare liv” , skriver Boiveran på sin hemsida.

En annan grundsten som gärna framhålls är tryggheten i boendet där porttelefonen är kopplad till kamerabevakningen som finns i den gemensamma huvudentrén. Alla Bovierans fastigheter och bostadsrättsföreningar är utformade på samma sätt med tre trevåningshus och sammanlagt 48 lägenheter med ingång från vinterträdgården.
– Vi upplever att intresset för detta är stort och vi får en del mejl om det, säger Johan Nilsson som även gläds åt att länsstyrelsen och ser positivt på detaljplanen.
– De har skickat två yttrande utan erinran. Det har aldrig hänt innan.
Däremot har miljönämnden haft synpunkter.
– De ville bland annat att man skulle korta fasadlängderna. Nu rör det sig om ett färdigt koncept med bestämda volymer och huskroppar så vi gör bedömningen att Bovieran är placerad i ett stort landskapsrum och att volymerna kan skapa ett dynamiskt parkrum, förklarar Johan Nilsson.

Detaljplanen går nu vidare till fullmäktige för avgörande beslut.

Till arkivet