Annons

Veckans himlafenomen

Halo över Landskrona i söndags. Foto:  Maria Lövgren

Halo över Landskrona i söndags vid 13-tiden. Foto: Maria Lövgren

I veckan har det bjudits på ett par minst sagt spektakulära skådespel på himlen.
I söndags eftermiddag syntes ett vackert ljusfenomen på himlen över Landskrona.
Fenomenet kallas halo. Maria Lövgren var påpasslig med kameran och fångade det hela på bild ifrån E6:an strax utanför Landskrona.

Annons
 

Ordet halo kommer från grekiskan och betyder cirkel.
– En halo bildas runt solen, eller i vissa fall månen, när ljuset bryts och reflekteras i iskristaller som svävar i atmosfären. Och beroende på hur prismorna i iskristallen ser ut, kan ljuscirkeln som uppträder se lite olika ut. Den som uppenbarade sig under söndagen och syntes på flera platser runt om i Skåne kallas för en 22-graders halo, informerar SMHI.

På måndagen var det dags igen. Vid lunchtid var ett nytt ljusfenomen synligt i sydväst. Landskrona Direkts läsare Gunnar Eskilsson skickade då en märklig bild.
– Det ser ut att vara en så kallad bisol. Ett halofenomen som ofta syns i samband med 22-graders halon. Ibland svagt, ibland ett synnerligen färggrant fenomen, förklarar Weine Josefsson,  meteorolog och klimatolog på SMHI i Norrköping.
– Bisolen tangerar eller befinner sig strax utanför 22-graders ringen och på samma höjd som solen, informerar han och mycket riktigt är det där den befinner sig på bilden. (se nedan)

Nu var det inte bara solen som hållit show i veckan. Supermånen lekte kurragömma med de flesta av oss som tänkte föreviga detta smått historiska ögonblick, då månen inte varit så nära oss på jorden på 68 år. I måndags skedde det bakom ett tungt molntäcke. Tur då att Bengt Rosengren inte gav upp så lätt utan var redo redan under lördagen och i tisdagen.
– Bilderna av “supermånen” är tagna genom ett högklassigt teleskop, säger han som på grund av molntäcket inte kunde se den på måndagen, då den var som störst vid 17-tiden. 
Det är lite skillnad på bilderna: på lördagen var månen inte riktigt full, det ser man på att den vänstra kanten inte är fullt solbelyst. På tisdagsbilden har det varit fullmåne, och det ser man på att högra kanten inte är fullt solbelyst. Det finns andra mindre skillnader beroende skillnader i belysningsvinkel och atmosfäriska förhållanden, förklarar han.

Bisol över Landskrona. Foto: Gunnar Eskilsson.

Bisol över Landskrona. Foto: Gunnar Eskilsson.

Månen i lördags vid 21-tiden. Foto: Bengt Rosengren.

Månen i lördags vid 21-tiden. Foto: Bengt Rosengren.

Månen i tisdags vid 22-tiden. Foto: Bengt Rosengren.

Månen i tisdags vid 22-tiden. Foto: Bengt Rosengren.

Så här såg supermånen ut från Landskrona Direkts redaktion i söndags vid 17-snåret.

Så här såg supermånen ut från Landskrona Direkts redaktion i söndags vid 17-snåret.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser