Från centrums minsta till största pizzeria

En italiensk oas i centrum som utökats rejält i omfång det senaste året är Mamma Terese. Ar
En italiensk oas i centrum som utökats rejält i omfång det senaste året är Mamma Terese. Ar
En italiensk oas i centrum som utökats rejält i omfång det senaste året är Mamma Teresa. Artan Bajraktari fortsätter att baka pizzor på durumvete från Ven och med råvaror från Medelhavsländerna.

Den 6 mars 2008 öppnade Artan Bajraktari Mamma Teresa, en pizzeria i en pytteliten lokal på Storgatan. Snabbt blev han en populär pizzabagare. Smakerna var nya, servicen god, samtidigt som även pastan gjorde succé. På ett par månader gick Mamma Teresa från okänd till att prisas som årets restaurang 2008 i Landskrona.  Det som skiljde pizzorna från alla andras var att de var så kallade gourmetpizzor. Redan från dag ett hade Artan Bajraktari en dröm om en större lokal. Den 28 augusti 2015 slog han upp portarna ett kvarter bort, i samma lokal som stadens första pizzeria en gång huserat.

I slutet av 1972 eller i början av 1973 inträffade en milstolpe i Landskronas restaurangvärld. Stadens första pizzeria öppnade på Storgatan. Pizzeria Laguna blev snabbt en favorit och den var så i många år. Sedan dess har det serverats allt från asiatisk mat till crêpes i de klassiska lokalerna som även inhyst en sportbar. Men drygt 40 år efter pizzapremiären var det dags för en nystart av stora mått. Artan Bajraktari flyttade sin lilla verksamhet till de stora lokalerna och startade en resa som vi inte sett slutet på ännu.
– Eftersom vi hade helt unika pizzor så blev vi väldigt populära, minns han.
– Därför började jag omgående planera för att flytta till större lokaler så att vi kunde ta emot fler gäster och även servera alkohol.

Just Mamma Teresas pizzor var, och är fortfarande, väldigt populära.
– Första året, 2008, fick vi pris som årets restaurang, minns Artan Bajraktari, ett pris han än idag är stolt över.
– Och den vägen kommer vi att fortsätta på. Vi vill servera pizzor med mycket bra råvaror till ett hyggligt pris, säger han och förklarar.
– Vi använder exempelvis äkta parmaskinka och även vår salami kommer från Italien.

Innan flytten var det Artan och hans bröder Valon och Jeton som bakade och sålde pizzor och lagade diverse pastarätter. Idag är betydligt fler involverade.
– Idag har vi tio anställda men rätterna är de samma. Här är vi noga med vår meny och det finns inga specialarpizzor som är uppkallade efter personer eller fotbollslag, säger Artan Bajraktari och skrattar.
Flytten över gatan har inneburit en rejäl investering.
– Förutom att vi skaffat helt ny inredning så har vi satsat mycket i vårt kök. Vi har bland annat en pizzaugn i tre våningar. Enligt leverantören så är vi en av få i Skåne med detta. I den kan vi baka 18 pizzor samtidigt.

Han är också mycket tacksam mot sin nya hyresvärd.
– Det är HSB som äger fastigheten och jag vill rikta ett stort tack till dom. De har sagt ja till allt jag har efterfrågat. Det har fungerat perfekt.

Sådan skjuts har Mamma Teresa fått i de nya lokalerna att Artan Bajraktari vill utöka i andra städer.
– Mitt mål är att växa. Det hade varit trevligt med en Mamma Teresa på Råå för att ta ett exempel. Eller varför inte i Eslöv?

Till skillnad mot de asiatiska restaurangerna så verkar det som att antalet pizzerior i Landskrona har nått sin topp. Några nyetableringar har inte kommit på senare tid. Artan Bajraktari känner sig trygg trots konkurrensen och sin stora satsning.
– Vi är ensamma om vårt koncept i centrum och beträffande det ökade antalet asiatiska restauranger så oroar jag mig inte. De konkurrerar inte med oss. Vi har hittat vår egen nisch och vi har en stor fast kundkrets. Vi ser med tillförsikt an framtiden.

Redan premiäråret blev pizzerian uppmärksammad och korad till Årets Restaurang i Landskrona.
Redan premiäråret blev Mamma Teresa uppmärksammad och korad till Årets Restaurang i Landskrona.
mamma_teresa2
Mamma Teresa importerar och säljer också ingredienser som bland annat italiensk olivolja, vinäger, pasta och tilltugg. Här är det Valon Bajraktari som hjälper en kund med lite delikatesser.

Till arkivet