Kulturtorsdag om Jean Hermanson

Nils Petter Löfstedt håller föredrag om sin kommande film om Jean Hermanson, Work-in-progress.
Nils Petter Löfstedt håller föredrag om sin kommande film om Jean Hermanson, Work-in-progress.
Nils Petter Löfstedt (bilden) håller föredrag om sin kommande film om Jean Hermanson, Work-in-progress.

Filmaren och fotografen Nils Petter Löfstedt kommer  till Landskrona museum för att berätta om sitt arbete med dokumentären om Jean Hermanson.

Filmen som kommer att visas på SVT under nästa år är en berättelse om Jean Hermansons lika skarpsinniga som ömsinta sätt att dokumentera sin omvärld. I en önskan att få reda på mer om de människor som Jean Hermanson förevigade åker Nils Petter Löfstedt tillbaka till de fotograferade miljöerna. På Björneborgs järnverk och Motala Verkstad möter han personer med kopplingar till Jeans fotografier. 

Nils Petter Löfstedts föreläsning på torsdag fokuserar på den kreativa processen genom att visa och diskutera utvalda delar av det filmade materialet.

Jean Hermanson som främst blivit känd för sina arbetsplatsskildringar fotograferade även på sina resor runt om i Europa. Personliga betraktelser av människor i stadens utkanter. En sådan skildring kan nu ses på museet i utställningen Jean Hermanson och Dublins barn – det första och sista arbetet. Den utställningen visas till och med den 26 februari 2017.

Efter Jean Hermansons bortgång 2012 förvärvade Landskrona museum och Landskrona Foto Hermansons samlade livsverk.

Föredrag hålls torsdagen den 17 november klockan 18:30 i Landskrona museums filmsal.

Foto. Jean Hermanson.
Foto. Jean Hermanson.
Till arkivet