Vad är det som händer BoIS?

I september var det mungiporna uppåt hos lagkapten Mikael Dahlgren och BoIS ordförande Gabriel Munck. Nu är det riktigt lika kul.
I september var det  mungiporna uppåt hos lagkapten Mikael Dahlgren och BoIS ordförande Gabriel Munck. Nu är det riktigt lika kul.
I september var det mungiporna uppåt hos lagkapten Mikael Dahlgren och BoIS ordförande Gabriel Munck. Nu är det inte riktigt lika kul.

Senaste dagarnas turbulens i Landskrona BoIS har fått sociala medier att koka över. Landskrona BoIS valde i tisdags att själv gå ut och berätta att man engagerat Håkan Svensson och Jonas Thern till tränarstaben. Vad man inte berättade, men som framkommit därefter är att klubben inte förlänger med trotjänare som Billy Magnusson (assisterande tränare) och Mikael Dahlgren (lagkapten). Samtidigt väljer styrelseledamoten Mikael Hjelte att hoppa av samtliga sina uppdrag i klubben, detsamma gäller för Bernt ”Linkan” Lindgren som suttit med i fotbollsutskottet.

Det rör sig om fyra riktigt tunga BoIS-namn och något av kulturbärare i föreningen som lämnar. På Instagram, Twitter och Facebook har BoIS-styret fått utstå frustration och ilska. Allt från supporters, till sponsorer och tidigare styrelseledamöter och spelare uttrycker sina känslor för vad som nu händer i klubben. Många har passat på att hylla Billy Magnusson för hans insatser i BoIS.
– Du är alltid välkommen att hjälpa oss i AIK, skriver den tidigare spelaren och sportchefen Issa Manglind på Facebook. På samma forum hälsar den forne skyttekungen från Halland Danijel Milovanovic till sin vän i Landskrona.
– …Du kommer snart att hitta en ny klubb som vill ha dig. Den stora frågan är vad BoIS håller på med?

En annan anfallare som även fortsatte sin karriär som tränare i BoIS är Jörgen Petersson. Han skräder inte med orden.
– Nu kan jag inte hålla mig längre…. det som händer i BoIS… knivar i ryggen.. lovord.. respektlöshet.. oärlighet… tycker JAG känner igen detta !!!

– De har lurat mig något fruktansvärt, säger lagkapten Mikael Dahlgren till HD i samband med att han får reda på att det inte blir någon förlängning av sitt kontrakt.

– Varför blir det så här stökigt under ditt ordförandeskap? Det är ju inte första året det blir denna turbulens kring föreningen. Tycker du inte det är dags för dig att tacka för det som varit och lämna föreningen?, skriver den tidigare ordföranden i BoIS, Björn Lind, i en insändare på Planket med direkt adress till klubbens nuvarande ordförande Gabriel Munck.

Från supporterhåll är känslor i svajning men supporterklubbens ordförande Ulf Backman står stadigt och hetsar inte upp sig för mycket.
– En sak jag undrar över är varför BoIS aldrig lär sig av sina egna misstag? Otydlig kommunikation inom klubben och gå bakom ryggen har ju varit stor del av tidigare ”skandaler”, säger han och betonar att det är hans privata åsikt och inte något officiellt uttalande från supporterklubben.

En supporter som ofta tar tåget upp från Malmö för att se hemmamatcherna på Landskrona IP är författaren Jonas Bergh som sammanfattar vad många känner just idag.
– Jag tycker att BoIS beter sig som en dryg storklubb, men helt utan sportsligt resultat att backa upp det. Och då är det ändå sällan som de där dryga storklubbarna beter sig så. Allt känns klantigt och amatörmässigt. Det verkar som att en del i ledningen bara vill visa att de har makt. Jag fattar ingenting. Det såg ju äntligen ut som att harmonin och glädjen var tillbaka. Så då måste vi rasera, verkar det som att ledningen har tänkt, vi ska inte ha någon jävla harmoni.

Ordentligt arg är den tidigare spelaren och styrelseledamoten i föreningen tillika guldsponsorn  2016, Per Skånberg. Hur ska annars hans inlägg på Facebook tolkas?
– Grisigheten och kortsiktigheten från BoIS styrelse är skrämmande. Att behandla kompetenta trotjänare på detta sätt. Jag hoppas sponsorerna markerar och slutar putta in pengar i fördärvet, tyvärr det enda som kommer hjälpa långsiktigt. Vilken värdegrund jobbar BoIS utifrån?, skriver han.

Tidigare klubbchef kallar BoIS för såpa
– När man bara blir trött på att höra om hanteringen av människor i såpan Landskrona Bois känns det jäkligt gött att stå 45 min i snövädret på Exan och se Amanda stråla av glädje tillsammans med sina lagkamrater i F07-08 i IK Wormo, skriver Patrik Johansson och skickar upp en äkta fotbollsglädjebild på Instagram

Nu råder ingen konsensus inom klubben. Hur ska man annars tolka att ”BoIS själv” retweetar en vass replik från det tidigare Hollandsproffset  och numera Häckenspelaren Rasmus Lindgren.
rasse_tweet
Inte första gången det händer
En man med omvittnade fotbollskunskaper såväl på som bredvid planen är Pontus Farnerud som när Landskrona Direkt når honom står och följer en fotbollsturnering intill Stade Vélodrome i Marseille.
– Ja, jag har sett vad som händer men är väl ganska oförstående precis som många andra. Tycker mest det är sorgligt att man gör sig av med personer med BoIS-hjärta men det är inget nytt, säger han och minns sin egen ungdomstid i klubben.
–  Att man med den ungdomsverksamheten man hade, det engagemang och kunnande som fanns bland tränarna och dom spelarna man lyckades fostra och att det idag ser ut som det gör, är för mig en gåta. Det handlar om vilken väg man vill gå som klubb och hur mycket fotbollskunnande och vilja som finns att utveckla en modern fotbollsklubb. Det finns så många personer Landskrona BoIS har betytt och som betyder så mycket för, och som med sitt kunnande och sitt BoIS-hjärta, har blivit illa behandlade. Men återigen detta är inte kopplat bara till det som hänt nu, menar Pontus Farnerud.

Avslutningsvis får Landskrona Direkt tag i de antagligen två största BoIS-ikonerna, Claes Cronqvist och Sonny Johansson.
– Med tanke på det jag har läst så tycker jag det är förbannat tråkigt att en fin säsong avslutas såhär, säger Claes Cronqvist.

– Jag känner igen det från när jag skulle skriva nytt tränarkontrakt –99. Det är beklagligt att det blir så här. Kör med klara signaler vilket är bäst för alla parter. Lycka till BoIS!, avslutar Sonny Johansson.

Till arkivet