Annons

(V)ass tunga flyttar

Henning Süssner Rubin har flyttat till Malmö och lämnar därmed per automatik politiken i Landskrona.

Henning Süssner Rubin har flyttat till Malmö och har därmed per automatik lämnat politiken i Landskrona.

Under många år var vänsterpartisten Lars Ståhl, en aktad debattör i fullmäktigesalen. En mantel som 2010 plockades upp Henning Süssner Rubin som under sina sex år i Rådhuset varit flitig i talarstolen.
Rektorn vid Kvarnby folkhögskola har nu valt att flytta närmre sitt arbete och kommer i och med det även att bli politisk pensionär.

Annons
 

Henning Süssner Rubin, har liksom sin företrädare, gjort sig känd som en retoriker med vass tunga som alltid behållit lugnet i talarstolen. Frågan är vilka positiva omdömen han nu efter sin flytt till Malmö är beredd att dela ut till sina meningsmotståndare i rådhuset.
– Jag tackar förstås för beröm och hoppas att någon i den där församlingen aktar mig. Vet egentligen inte om jag är en särskild bra retoriker. Jag har sett det som mitt uppdrag att ge oppositionen en tydlig röst och göra livet lite mindre bekvämt för den SD-stödda treklövern. Och för detta behövs ju lite vasshet. Jag har alltid uppskattat Torkild Strandbergs insatser i talarstolen och i debatter. Torkild kan helt enkelt vara dryg på ett roligt sätt – och det uppskattar jag förstås som den dryge jävel jag själv är. Jag har en dålig relation till Birgitta Persson och Mikael Fahlcrantz, eftersom jag känt mig tvingad att provocera dem för att över huvud taget få upp dem till talarstolen. De är ju liksom för förnäma eller måhända blyga för att ta till orda annars.  Torkilds främsta märkbara vapendragare i fullmäktiges talarstol är ju bland annat därför oftast SD. Och det som de brukar ha att säga hade jag i regel gärna kunnat vara utan.

Vad kommer du absolut inte att sakna från det politiska livet i Landskrona?
– Alla upprepningar av den där idén att “attraktiva bostäder nära havet” skulle vara lösningen på precis alla problem som staden har.

Ge oss en kul anekdot från din Landskronatid som få känner till.
– Hm. Det finns väl en del anekdoter att berätta, men de är kanske är av mer privat natur. Vad sägs om den?  När jag letade lägenhet i Landskrona ringde jag killen som bodde i den hyresrätt jag skulle titta på. Jag hade då inte varit i stan på många år och det senaste jag visste var att det var SD:s främsta fäste i hela landet. Året var 2007.  Jag frågade alltså om hyresvärden (Landskronahem) var bra. Jo, de var ok. Själva lägenheten? Jo, den var najs. Grannarna?
– Allihopa är invandrare, skitbra!
– Jaså?
– Jo, de och deras ungar är skötsamma och tysta. Inte som svenska tonåringar, som festar hela tiden, sa skiftarbetaren som bodde i min blivande 2:a, och berättade att han egentligen bara flyttade på grund av ett stambyte, som gjorde att han inte kunde sova på dagen efter nattskiftsarbetet.  Det där gav ju liksom tillbaka lite hopp om mänskligheten i Landskrona.

Vilka pärlor på Öster kommer du att sakna?
– Jag kommer förstås att sakna matbutiken STOPP. Där har jag dels kunnat upptäcka en del varor av det mer udda slaget, och så säljer de äkta och billigt tyskt surdegsbröd. Och att kunna promenera i denna härligt omväxlande och lagom nergångna stadsdelen när jag väl känner för det.

Just flytt och bostad har präglat politiken i Landskrona de senaste åren. Kommer du att följa utvecklingen kring bostadspolitiken i Landskrona även framöver?
– Jag kommer definitivt att hålla kontakten med min gamla partiförening – och dessvärre tror jag att det innebär att jag inte slipper “Vägval Landskrona” på ett tag: Bostadspolitiken i Landskrona är ju något som jag skulle vilja beteckna som ett modernt klasskrig, och vänstern i stan lär behöva fortsätta kampen i sammanhanget även framöver. 

Framtiden, vad bär den annars med sig?
– Det får vi ju se. Men jag har i alla fall inga planer på att göra annat än att jobba, ägna mig åt min familj och följa Fortuna Düsseldorfs öden i 2. Bundesliga, avslutar den färske malmöbon,  Henning Süssner Rubin.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser