Mikael Hjelte hoppar av och Billy Magnusson får sluta

BoIS-tränarna Billy Magnusson och Agim Sopi passade också på att gästa skolavslutningen. Foto: Ulf Bjarke, Foto261.se
Billy Magnusson som axlat ett stort ansvar i BoIS faktiskt lett laget till sex segrar under sex matcher Agim Sopi varit på landslagsuppdrag får inte förnyat förtroende.
Billy Magnusson har axlat ett stort ansvar i BoIS under den gångna säsongen. Han har bland annat lett träningar inför sex matcher, vilket ledde till lika många segrar. Trots detta får han inte förnyat förtroende.

Mikael Hjelte avsäger sig med omedelbar verkan samtliga sina uppdrag i BoIS. Dessutom får Billy Magnusson inte fortsatt förtroende som assisterande tränare. Han ersätts av Håkan Svensson tidigare Halmstadmålvakten och assisterande tränaren i Falkenberg. Dessutom knyts nu Jonas Thern ”på allvar” till klubben som ansvarig för talangutvecklingen. 

Landskrona BoIS påbörjar i dagarna förhandlingar med spelare inför nästa säsong och den som varit mest involverad i detta arbete är Mikael Hjelte som sitter i föreningens fotbollsutskott samt i styrelsen. Nu står det klart att Mikael Hjelte lämnar alla sina uppdrag med omedelbar verkan. Dessutom talar obekräftade uppgifter om att fler avhopp i klubben kan vara på gång.

Tidpunkten kunde knappast vara sämre för ett avhopp i styrelse och fotbollsutskott. Serien är just avslutad och ett stort antal spelarkontrakt ska förhandlas fram.

För ett år sedan skrev Landskrona Direkt att ”slitningarna i BoIS styrelse verkar fortsätta” och på det kan uppenbarligen ett likhetstecken sättas i år. För tredje året i rad blir det avhopp i BoIS-styret, sent på året.
  Det stämmer att jag hoppat. Droppen som fick bägaren att rinna över var på styrelsemötet igår, säger Mikael Hjelte.

– Det är inget konstigt i sig. Det råder ingen större schism. Det är klart att det i en styrelse kan råda olika uppfattningar men det är inget ovanligt, säger Peter Condrup, vice ordförande i klubben och tillika ledamot i fotbollsutskottet strax innan Landskrona Direkt når klubbens ordförande Gabriel Munck.
– Det kommer ett pressmeddelande vilken minut som helst, hänvisar ordföranden till.
I detta står att läsa ”Landskrona BoIS kan i dag presentera sin nya fotbollsstab. Den kommer i två år framåt att bestå av trojkan Agim Sopi, Håkan Svensson och Jonas Thern.”
– Vi är mycket glada att vi har kunnat knyta till oss Jonas Thern och Håkan Svensson. De tillför ett ledarskap och stort fotbollskunnande och tillsammans med Agim Sopi bildar de ett lag, som vi tror kommer att föra Landskrona BoIS tillbaka till elitfotbollen, säger Gabriel Munck, i pressmeddelandet som inte med en rad nämner avhoppet från Mikael Hjelte eller det faktum att Billy Magnusson får sluta.
– Vi har valt bland många bra kandidater, säger Gabriel Munck obekväm med frågorna och vill hellre prata om de nya namnen.

Landskrona BoIS besitter den ”dyraste” spelartruppen i Söderettan och frågan är nu vem som ska sköta förhandlingarna när alla kontrakt ska upprättas.
– Det är olika delar av styrelsen som kommer att sköta detta tillsammans med Agim, säger Gabriel Munck.

Tränare Agim Sopi beklagar att han mister sin assisterande kollega.
– Det är styrelsen som tagit det beslutet. Jag ville förstärka tränarstaben och ha Billy kvar tillsammans de nya, säger han som också beklagar Mikael Hjeltes avhopp.
– Det har varit många diskussioner i fotbollsutskottet och samarbetet har fungerat bra. Jag tycker det är olyckligt att det blivit så här, säger han.

Frågan är då vilka roller Håkan Svensson och Jonas Thern ska ikläs.
– Håkan blir assisterande och Jonas roll får ni egentligen prata med styrelsen om. Han kommer att ha det övergripande ansvaret för ungdomsavdelningen men även finnas med på våra träningar, säger Agim Sopi.

Jonas Thern, bronsman i VM i USA 1994 och en av landets bästa mittfältare genom tiderna med 75 landskamper behöver knappast någon ytterligare presentation. Han har gjort sig känd på senare dar som en duktig talangutvecklare. Han har dessutom varit knuten till just BoIS.
– Tidigare var det mer perifert. Nu är det på allvar, säger Gabriel Munck om Jonas Thern som på deltid kommer att ingå i tränarstaben.
– Nu kommer han också att ha en övergripande roll i vår ungdomsverksamhet när det gäller utbildning och stöd till ledare.

Strax efter lunch ringer Mikael Hjelte upp redaktionen och bekräftar sitt avhopp.
– Egentligen känner jag bara en stor besvikelse, säger han och försöker ge en förklaring till sitt beslut.
– En av anledningar är att Billy Magnusson inte får förlängt, säger han och menar att alla förutsättningar nu fanns på plats.
– Vi har gjort en kanonsäsong. Vi har en bra trupp och organisation. Samarbetet i fotbollsutskottet har varit bra. Agim och Billy har skapat en plattform att bygga vidare på. Detta har skapat trygghet, undertrycker Mikael Hjelte.

När nu klubben väljer att ta in Jonas Thern och Håkan Svensson säger Mikael Hjelte att detta skett utan hans medverkan.
– Jag har inte varit inblandad i det. Man väljer att gå en annan väg och detta strider helt mot min filosofi. Sen skriver jag under på att Thern är Svensson är duktiga och trevliga. Vi var överens i fotbollsutskottet att Billy och Agim skulle fortsätta, avslutar han.

Till arkivet