Annons

Samspel kring kycklinggrytan

Mansour Huseini rör runt i kycklinggrytan. - Vi använder inte smör i Afghanistan. Nu har jag lärt mig att man kan ta lite smör och lite olja. Det blir gott, säger han.

Mansour Huseini rör runt i kycklinggrytan.
– Vi använder inte smör i Afghanistan. Nu har jag lärt mig att man kan ta lite smör och lite olja. Det blir gott, säger han.

De båda kockarna och goda vännerna på Pumphuset, Fredrik Leinonen och Niclas Lundblad, har på olika vis kommit i kontakt med ungdomar som flytt från sina hemländer och nu befinner sig i Landskrona. Tidigare i höstas föddes en idé. 
– Vi funderade kring att bjuda in en del ensamkommande ungdomar till köket på Pumphuset.  Detta för att få dom intresserade av matlagning och samtidigt engagera sig och träffa andra Landskronabor, säger Fredrik Leinonen.
Resultatet är slående. Landskrona Direkt hälsade på i restaurangen på måndagen och bjöds på en smakrik och kryddstark middag som tillagats av ett glatt gäng killar.

Annons
 

Det är fem killar i åldern 17-19 år som alla kommer från olika länder. De har varit i Sverige mellan 1,5 till 2 år och alla har flytt med båtar över Medelhavet och tagit sig till Sverige på olika vis.
– Min mamma var chef för ett HVB-hem i somras och tillsammans med henne kläckte vi idén. Jag jobbade mycket med ensamkommande barn under karnevalen och Fredrik Leinonen har en deltidstjänst på Cityidrotten där han engagerar ungdomar, säger Niclas Lundblad.

– Vi testade att bjuda in fem killar till Pumphuset förra måndagen och det klickade direkt. Killarna var i eld och lågor. Sedan tog jag och Niclas ett snack och då beslutade vi oss för att kontakta kommunen och starta ett projekt som nu ska pågå under åtta måndagar, säger Fredrik Leinonen.
– Tidigare var det vanligaste att de kokade makaroner hemma men det ska vi ändra på.

Projektet är ett samarbete mellan fritid- och kulturförvaltningen, Cityidrott, Pumphuset och Hamnens Hörna och syftet är att hålla matlagningskurser för ensamkommande ungdomar under hösten. Kursen kommer att innefatta allt från inköp, hygien, näringslära och portionsberäkning till dukning och grundläggande matlagning. Vid varje tillfälle bjuds gäster in att äta tillsammans med deltagarna.
– Det är fantastiskt kul, säger Mansour Huseini och minns när han kom till Sverige.
– Det första jag fick att äta var kokt fisk med potatis. Jag tyckte först att det smakade skumt men nu älskar jag det. Lasagne är också en favorit, säger han och skrattar.

Faktum är att gruppen ska laga fisk nästa måndag och två av deltagarna ska följa med yrkesfiskaren Patrik Carlsson.
– Vi ska åka ut redan klockan sex på morgonen. Sedan ska vi laga maten inne på Hamnens Hörna, säger Mansour Huseini.

Att kockjobb är någon killarna kan tänka sig att jobba med står klart.
– Det är roligt att laga mat. Det hade varit kul att lära sig mer, säger Abdisalaam Khaliil.

Vid middagsbordet råder en härlig stämning och det pratas mat från olika länder. Det är påtagligt att killarna trivs. Kycklinggrytan, eller Qorma wa berinj som det heter i Afghanistan är fantastiskt god.
– Det kanske är aningens för stark för att serveras som en dagens lunch. Men gott är det, säger Niclas Lundblad och låter sig väl smaka.

Ungdomarnas svenska är utmärkt med tanke på den korta tid de varit i Sverige och det råder ingen tvekan om att de vill stanna. Och det är när vi pratar om hemländerna som en av killarna blir dämpade. Han försöker berätta om sina upplevelser men det knyter sig för honom.
– Jag kommer aldrig, aldrig att åka tillbaka till mitt hemland. Inte ens för att hälsa på min familj, säger han och tittar ner i bordet.

Middagen fortsätter och efter att efterrätten bestående av chokladpudding är uppäten och borden dukats av, disken diskats och köket städats bär det av hemåt till de olika boendena.
– Vi ses på måndag, säger killarna och tar i hand med alla, såväl kockar som gäster.

Redan nu siktar Fredrik Leinonen och Niclas Lundblad in sig på den avslutande middagen vid luciatid.
– Då ska vi slå till med något rejält och bjuda in gäster från såväl kommunen som våra sponsorer. Drömmen hade varit om det funnits finansiering till att fortsätta nästa år men det får vi se, avslutar Fredrik Leinonen.

pumphuset_projekt3

Fredrik Leinonen smaksätter grytan med sambal olek. – Mer, mer, tyckte killarna runt grytan.

Mohamed Bkiro smakar av så att det inte blir för starkt.

Mohamed Bkiro smakar av så att det inte blir för starkt.

pumphuset_projekt2

Ksmat Berihu river vitlök för att ge anrättningen en sista touch.

Mohammed Al-Hassan tar ansvar för brödet och ser till att gräddningen blir perfekt.

Mohammed Al-Hassan tar ansvar för brödet och ser till att gräddningen blir perfekt.

Ksmat Berihu och Abdisalaam Khaliil lägger en sista hand vid efterrätten.

Ksmat Berihu och Abdisalaam Khaliil lägger en sista hand vid efterrätten.

Mohammed Al-Hassan diskar av det sista innan det är dags att sätta sig till bords.

Mohammed Al-Hassan diskar av det sista innan det är dags att sätta sig till bords.

Fredrik Leinonen, Mansour Huseini, Mohammed Al-Hassan, Niclas Lundblad, Abdisalaam Khaliil, Ksmat Berihu, Mohamed Bkiro samt gästerna Anders Jeppsson och Annika Vedlund.

Fredrik Leinonen, Mansour Huseini, Mohammed Al-Hassan, Niclas Lundblad, Abdisalaam Khaliil, Ksmat Berihu, Mohamed Bkiro samt gästerna Anders Jeppsson och Annika Vedlund.

 

En kommentar till "Samspel kring kycklinggrytan"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Examen för behjärtansvärt projekt

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser