Annons

Unik konstsamling går under klubban

Ett stort antal verk av Vytautas Kasiulis pryder en av väggarna i Skånes Auktionsverks lokaler. Tavlorna, som tillhör Stiftelsen Kaptensgårdens Samlingar kommer att ropas ut på tisdag. Joakim Karlsson på auktionsverket hoppas på en het auktion.

Ett stort antal verk av Vytautas Kasiulis pryder en av väggarna i Skånes Auktionsverks lokaler. Tavlorna, som tillhör Stiftelsen Kaptensgårdens Samlingar kommer att ropas ut på tisdag. Joakim Karlsson på auktionsverket hoppas på en het auktion.

I Stiftelsen Kaptensgårdens Samlingar finns idag cirka 180 oljemålningar. Nu har stiftelsens styrelse beslutat att sälja ut stora delar av samlingen för att satsa på fotokonst. Cirka 140 oljemålningar kommer att ropas ut på tisdagens onlineauktion på Skånes Auktionsverk. Bland objekten finns hela 19 originalverk av Vytautas Kasiulis.

Annons
 

Stiftelsen Kaptensgårdens Samlingar bildades 1983 genom en donation av konstsamlarna Sture Andersson och Arne Sundberg, som bodde på Kaptensgården i Borstahusen. Donationen bestod av ett stort antal konstverk och stiftelsens ändamål var att förvalta samlingarna och genom utställningar hålla dessa tillgängliga för allmänheten. I samlingarna ingår cirka 180 oljemålningar samt 23 skulpturer, varav 20 finns i stadsparken som omger Landskrona Konsthall samt Selma Lagerlöf-skulpturen ute vid Nordkap. Nu ska en stor del av samlingen säljas.
– Vi har haft många fina tavlor som står i arkiv. Nu hoppas vi istället att de kommer att pryda väggar så att andra kan ha glädje av tavlorna, säger Christer Strandberg, ledamot i styrelsen för Stiftelsen Kaptensgårdens Samlingar.
– Vi vill vara med i utvecklingen av Fotostaden Landskrona och kommer därför att satsa mycket på just fotografi, säger Christer Strandberg.

Vytautas Kasiulis (1918-1995) hette en konstnär från Litauen men som var verksam i Landskrona under en period. Det resulterade i att många av hans tavlor hamnade på Kaptensgården och sedermera i Stiftelsen Kaptensgårdens Samlingar. På tisdag går många av dessa under klubban.
– Vi har 19 original och 5 litografier av konstnären, säger Joakim Karlsson på auktionsverket.
– Och det härliga är att man verkligen ser hur duktig målare han var. Det är fantastiska tavlor som vi ska ropa ut.

Det är dock lång ifrån enbart verk av Vytautas Kasiulis som ropas ut.
– Bland verken finns flertalet vackra målningar och litografier av bland annat Alma Öhrström, Raoul Dufy och Gerhard Nordström, säger Joakim Karlsson.
– En personlig favorit är 10 fantastiska litografier där Raoul Dufy har dokumenterat teknikens historia under många år. Det är en ren hyllningsserie.

Totalt rör det sig om cirka 140 verk på 135 rop från samlingarna. Sedan fortsätter auktionen men andra föremål. Som alltid finns det mattor och textilier, moderna möbler, glas, keramik, kinesiskt porslin och mycket mer att bjuda på.

Passa på att betrakta alla rop på måndag mellan klockan 13 och 19 i Skånes Auktionsverks lokaler på Ringvägen. Onlineauktionen äger rum på Skånes Auktionsverks hemsida med start klockan 18.00 på tisdag.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser