Handskar i spegelskog

Thomasine Barnekow har skapat en spegelskog på Landskrona Museum.
Thomasine Barnekow har skapat en spegelskog på Landskrona Museum.
Thomasine Barnekow har skapat en spegelskog på Landskrona Museum.
Thomasine Barnekow har skapat en spegelskog på Landskrona Museum.

Såhär i hösttider börjar folk rota i lådor och skåp för att leta fram handskar i takt med att det blir kallare och kallare. Man lär dock inte hittar sådana kreationer som du kan se på museet från och med söndag. Thomasine Barnekow skapar handskar med inspiration från naturen, arkitekturen och geometrin och på söndag klockan 14.00 invigs utställningen Möte i vinterträdgården – handskar som mjuka smycken på Landskrona museum.

Trädgården som utställningens namn syftar till är vad Thomasine Barnekow kallar en spegelskog.
– Jag kommer från nordöstra Skåne och där är mycket skog. På vintern är där inte mycket blad men svamparna växer och på mina träd växer fantasifulla, färgsprakande handskar, från prêt-à-porter till haute couture, säger Thomasine Barnekow.

I utställningen visas också frukten av möten och kreativa samarbeten där fotografer och konstnärer från världens alla hörn tolkat designerns arbeten.
– Dom fick helt fria händer och därför är bilderna helt olika.

Thomasine Barnekow är uppvuxen på Sinclairsholm i Skåne. Redan tidigt väcktes hennes intresse för handens arbete och handens kraft. Hon har en designutbildning från Eindhoven i Nederländerna och i sitt examensarbete intresserade hon sig för handskmakeriet.
– Jag gillade textiler och smycken och då blev den perfekta kombinationen handskar, säger hon och skrattar.

Idag har hon sin ateljé i Maraiskvarteren i Paris som också blivit något av en mötesplats. Thomasine Barnekow har bland annat samarbetat med modedesignern Walter Van Beirendonck och regissören Luc Besson samt gjort arbeten för Paris Opera. Det sistnämnda var väldigt speciellt.
– Det var tre divor som spelade med i operan Tosca. Och de var mycket noggranna. Var det inte exakt rätt ända ut i nagelspetsarna så påstod de att de inte kunde sjunga, säger Thomasine Barnekow och skrattar åt minnet.

Vid invigningen klockan 14.00 samtalar Thomasine Barnekow med Hanna Wittrock, socialantropolog och lärare i modevetenskap och en timme senare berättar Thomasine Barnekow om sitt arbete som designer i filmsalen på Landskrona museum.

Utställningen visas till och med den 29 januari 2017.

På söndag kan du höra Thomasine Barnekow berätta om sin vurm för handskar.
På söndag kan du höra Thomasine Barnekow berätta om sin vurm för handskar.
Till arkivet