Annons

15 dagar på BBQ-hak i USA

När David Back gick ut Fotoskolan i Lund lovade han sig själv att aldrig plåta mat. Idag säger han att man aldrig ska säga aldrig. Foto: David Back/Selfie.

När David Back gick ut Fotoskolan i Lund lovade han sig själv att aldrig plåta mat. Idag säger han att man aldrig ska säga aldrig. Foto: David Back/Selfie.

Ikväll är det dags för invigningen av en spännande fotoutställning på Pumphuset. Borstahusaren David Back är en av Sveriges vassaste matfotografer och i början av året packade Johan & Johan på Holy Smoke in honom i baksätet på en Chevrolet Suburban för en episk BBQ-resa genom 17 delstater på 15 dagar.

Annons
 

650 mil och 65 BBQ-shacks senare var det dags att vaska fram de 60 bästa av över 6000 bilder. Resultatet ser ni på Pumphusets fotoväggar från och med ikväll och åtta veckor framöver.

Handen på hjärtat, hur mycket gick du upp i vikt under de veckorna?
– Syftet var att grotta ner oss mer i den amerikanska BBQ-kulturen. Det skiljer sig en hel del mellan olika delstater i råvaror och smakprofiler. Konstigt nog gick jag inte upp något under resan. Det har jag däremot gjort både före och efter. Testa själv att äta samma sak morgon middag och kväll i två veckor. Då spelar det inte så stor roll hur gott det är, säger David Back och skrattar.

Utställningen ”15 days of BBQ” hänger på Pumphuset fram till 18 december och till våren kommer ett urval av bilderna att finnas i den kommande boken ”Holy Smoke” från Natur & Kultur.

David Back är fotograf med mat som inriktning. Efter tio år som anställd på magasinet Mat & Vänner sade han upp sig och gick frilans 2013. Han har regelbundet fotograferat för tidningar som Femina, Mat & Vänner, White Paper, White Guide med flera. Han har även fotograferat en hel del kokböcker.

Matfotograf, hur hamnade du på det spåret?
– Jag hade lovat mig själv att aldrig börja plåta mat. Annars var jag öppen för alla inriktningar. Men så startade min styvfar matmagasinet Mat & Vänner 2004. Då fick jag hjälpa till lite. Det visade sig att det var precis det som passade mig. Man ska som sagt aldrig säga aldrig.

Men alla plåtar mat idag, men få lyckas. Ge oss ett tips för att klara det bättre.
– Jag tycker nog att det är helt för många som lyckas lite för bra… så tipsen håller jag helst för mig själv men det hjälper så klart om man är en gottegris och övar i 12 år, svarar han med ett snett leende.

Kockar idag är stjärnor. Har du träffat på någon diva?
– De flesta kockar är så långt ifrån divor man kan komma. Det är mycket därför jag trivs så bra med att plåta mat. Gordon Ramsey-stilen är inget jag stött på hittills. Det närmsta diva jag plåtat måste nog vara Winston Churchills dotter Lady Mary Soames i hennes hus i London. Hon var vänlig men bestämd om man säger så. Men jag lirkade med henne lite och satte hennes hund i hennes knä. Då brukar de flesta mjukna. Det är ett tips jag kan bjuda på. Blev kontaktad inför hennes begravning för några år sedan då de gärna ville använda bilden. Då blir man lite stolt, avslutar David Back.

Ett av de 65 BBQ-haken som David Back besökte under sin 15 dagars turné genom USA.  Foto: David Back.

Ett av de 65 BBQ-haken som David Back besökte under sin 15 dagars grillfrossa genom USA. Foto: David Back.

I våras kom Jenny Neikells bok ”Fermentera. Mat med jäst, mögel & bakterier” med bilder av David Back, som här på surgurka. Boken är utgiven på Norstedts Förlag. Foto: David Back.

I våras kom Jenny Neikells bok ”Fermentera. Mat med jäst, mögel & bakterier” ut med bilder av David Back, som här på surgurka. Boken är utgiven på Norstedts Förlag. Foto: David Back.

 

 

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser