Annons

Kalla krigets båtflykting återvänder

Reinhardt Grosch med luftkompassen i handen och sin nyligen utgivna bok, Båtflykt, berättar han historien om sin flykt till Sverige från DDR.

Reinhardt Grosch med luftkompassen i handen och sin nyligen utgivna bok, Båtflykt, berättar han historien om sin flykt till Sverige från DDR.

Dagarna innan Reinhardt Grosch skulle fylla 6 år flydde hans familj från DDR. I pappans segelbåt tog man sig från barndomsstaden Magdeburg, via Elbe och en biflod ut i Östersjön, där man med dimmans hjälp lyckades lura bort den Östtyska patrullbåten.
– Med min systers skolatlas och en dålig luftkompass som hjälpmedel var siktet först inställt på Bornholm, som vi trodde var svenskt, berättar Reinhardt Grosch som just nu är aktuell med en utställning i museets café.

Annons
 

”Jag tillägnar min berättelse alla dem som aldrig kom fram, men även dem som nådde en annan kust och kunde slå rot”, så skriver Reinhardt Grosch i inledningen till sin nyutgivna bok, Båtflykt, illustrerad med egna verk i olja och akryl. Tretton av målningarna ur boken finns nu också att beskåda på Café Nell Walden på Landskrona Museum. Själv har han aldrig ifrågasatt  föräldrarnas val att fly.
– Jag var så ung och lärde mig svenska fort. Min syster som var tolv vid tillfället hade det lite jobbigare inledningsvis.

Den 18 juni,1952 flydde familjen Grosch från DDR i egen segelbåt, efter några dagar nådde man Skillinge. Därifrån fördes flyktingarna först till Simrishamn innan man hänvisade till Landskrona Citadell, där familjen under ett par månader satt i karantän.

– Vi kom till Simrishamn på min sexårsdag. Jag minns att jag fick några plastelina gubbar och en knallpulverpistol, något liknande hade jag aldrig sett i DDR, säger Reinhardt Grosch medan han visar runt i utställningen.

– Det här är min historia som båtflykting. I jämförelse med dagens situation kan den tyckas som en idyll, även om den inte saknade risktagande och dramatik. Men jag upplevde flykten som spännande snarare än något annat.

Reinhardt Grosch ägnar sig åt både måleri och teckning och har de senaste 25 åren varit yrkesverksam konstnär i Karlsborg.  Trots kopplingarna till Landskrona är det första gången han visar sin konst i staden.
– Landskrona är för mig gatukamomill, som växte mellan stenarna på borggården och vildrosorna som blommade innanför vallgravarna.

Hans bilder är naivistiskt hållna, en stil han annars inte målar i.
– Jag målar antingen naturalistiskt eller rent abstrakt men i detta fallet är det så här jag minns min barndom och flykten, avslutar Reinhardt Grosch.

Utställningen visas i Café Nell Walden 20 oktober – 8 december. Vid torsdagens vernissage klockan 18.30 kommer Reinhardt Grosch att delta och berätta mer om sin konst och flykten till Sverige.

Reinhardt Grosch har målat sina barndomsminne.

Reinhardt Grosch har målat sina barndomsminne.

Med segelbåten Ilse korsade familjen Östersjön.  - Jag minns hur pappa satt vid rodret i 18 timmar i sträck, säger Reinhardt Grosch.

Med segelbåten Ilse korsade familjen Östersjön.
– Jag minns hur pappa satt vid rodret i 18 timmar i sträck, säger Reinhardt Grosch som målat bilden med sig själv och hans far i aktern.

 

 

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser