Dublins barn i sökaren

Curator Jenny Linde och fotografen och filmaren Nils Petter Löfstedt med en av Jean Hermansons bilder från Dublin.
Curator Jenny Linde och fotografen och filmaren Nils Petter Löfstedt med en av Jean Hermansons bilder från Dublin.
Curator Jenny Linde och fotografen och filmaren Nils Petter Löfstedt med en av Jean Hermansons bilder från Dublin.

Bilder på barnen får ofta många ”likes” på social medier. Visst kan de vara sockersöta, de små liven, men ofta blir bilderna något man mer pliktskyldigt betraktar. Så är det inte med Jean Hermansons bilder i utställningen ’Dublins barn – det första och sista arbetet’ som från och med idag visas på Landskrona Museum.

Det är som med barn. Man vill att de ska bli sedda och lyckas i livet, också de lågmälda, det sa en gång Jean Hermanson om sina bilder.
– Han har verkligen ett öga för barn och en stark känsla för deras upplevelser, säger fotograf Jenny Lindhe, som sedan ett halvår tillbaka arbetar inom ramen för Landskrona Foto och som varit med att ta fram utställningen.

Efter Malmöfotografen Jean Hermansons bortgång 2012 förvärvade Landskrona museum och Landskrona Foto hans samlade livsverk.
– Vi har nu 250 000 av hans negativ och tusentals kopior i vårt arkiv, berättar Jenny Lindhe som till just denna utställning gått igenom 160 rullar film i två pärmar.
– Vi tror att Jean Hermanson var två vändor till Dublin i slutet av 60-talet.

Jean Hermansons plan var att med kameran som redskap följa i James Joyces fotspår. Men istället för att återskapa Leopold Blooms dygnsvandring valde han att rikta kameran åt barnens håll.
Han upptäcker ganska snart att alla andra fotografer på plats har samma idé som honom, säger fotografen och filmaren Nils Petter Löfstedt som under flera år arbetat tillsammans med Jean Hermanson.
– Så istället fick barnen bli hans ledsagare.

Jean Hermanson fångar barnens lek på de slitna gatorna och hans dokumentation av deras liv formar sig till ett omfattande och rikt arbete.
– Fotografierna från Dublin var hans första stora fotografiska arbete, berättar Nils Petter Löfstedt som femtio år senare skulle få i uppdrag att scanna in några negativ från resan.
– Fram till dess hade de legat och samlat damm och vi kan egentligen bara spekulera i varför det blivit så, säger han och berättar att läromästaren var ”extremt självkritisk” till sin läggning.
– Det fanns en sak han verkligen ångrade och det var att han inte tog namn på de personer han fotograferade.
Ett minst sagt digert detektivarbete som nu Nils Petter Löfstedt tagit på sig.

I utställningen på Landskrona museum visas även den kreativa processen där kontaktkartor presenteras jämsides med bilderna från den irländska huvudstaden. Nils Petter Löfstedt har även filmat Jean Hermanson när han arbetar i sitt mörkrum, en film som kan skådas i en av montrarna. Just nu håller han på med en dokumentärfilm om fotografen som kommer att visas på Sveriges Television under 2017.

Utställningen visas på Landskrona museum 14 oktober 2016 – 26 februari 2017.
Invigning och vernissage av utställningen är det ikväll  tillsammans med Nils Petter Löfstedt och författaren Kristian Lundberg.

Till arkivet