Lär känna dina bröst

Lena Benediktsson och Alenka Cernec arrangerar en dag om brösthälsa på Landskrona Teater. Foto: Martin Cejie Hegardt.
Lena Benediktsson och Alenka Cernec arrangerar en dag om brösthälsa på Landskrona Teater. Foto: Martin Cejie Hegardt.
Lena Benediktsson och  Alenka Cernec arrangerar en dag om  brösthälsa på Landskrona Teater. Foto: Martin Cejie Hegardt.
Lena Benediktsson och Alenka Cernec arrangerar en dag om brösthälsa på Landskrona Teater. Foto: Martin Cejie Hegardt.

De båda liberalerna Alenka Cernec och Lena Benediktsson är initiativtagare till lördagens evenemang ”Lär känna dina bröst” på Landskrona teater. Genom praktiska övningar och konkreta redskap vill de att Landskronaborna ska bli bättre på att förebygga bröstcancer, den vanligaste cancerformen bland kvinnor.

Varje dag insjuknar cirka 20 kvinnor i Sverige i bröstcancer, vilket gör det till den vanligaste cancerformen bland kvinnor. Bäst chans att bli frisk har man om sjukdomen upptäcks tidigt och under den internationella brösthälsodagen den 15 oktober uppmärksammas vikten av brösthälsa och att själv undersöka sina bröst.

– Kvinnor i västvärlden får ofta informationsblad som visar hur en självskanning ska gå till, men det är inte tillräckligt och inte alltid så enkelt att förstå, menar Alenka Cernec som tillsammans med Liberalernas Lena Benediktsson ligger bakom initiativet ”Lär känna dina Bröst”.

– Jag är övertygad om att praktiska övningar ger bättre insikt i hur vi på ett bra sätt ska undersöka brösten och då lära oss att känna hur ett friskt bröst känns och finna trygghet i att uppmärksamma förändringar när de uppkommer. Endast då kan vi i förebyggande syfte arbeta smart med att tidigt identifiera förändringar, säger Alenka Cernec.

Alenka Cernec kontaktade partikollegan Lena Benediktsson som i egenskap av ordförande i stadens Folkhälsoutskott föreslog att de skulle göra ett folkhälsoprojekt utav det, och så blev det. En projektplan skrevs ihop och en ansökan om projektmedel skickades till Region Skåne, men där fick de nobben.
– De tyckte att det var för mycket fokus på Landskrona. Vi hade en bra idé, en plan vi trodde på och vi hade bestämt oss, så vi kämpade vidare, säger Lena Benediktsson.

Gediget arbete påbörjades med att kontakta olika organisationer och personer som på något sätt skulle kunna bidra och Lena Benediktsson arbetade inåt för att få med sig politiker och tjänstemän. Responsen blev stor och tillsammans har de lyckats skapa ett evenemang med ett program fyllt av meningsfulla aktiviteter. På lördag, samtidigt som den internationella brösthälsodagen är det dags.

De har varit noga med att budskapet ska fokusera på friskhet och ge konkreta redskap i hur man kan förebygga bröstcancer. Det blir bland annat undersökningskola där sjuksköterskor och barnmorskor visar, med hjälp av silkonmodeller, hur man själv undersöker sina egna bröst. Därtill kost- och träningsinspiration och föreläsningar i ämnet med representanter från BRO (Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation) och Unilabs. Dessutom visas fotoutställningen ”Bröst” av Elisabeth Ohlson Wallin, samt en fotoutställning med Rosa Bandet genom tiderna. Dagen avslutas med teaterpjäsen ”Flat is the new black” – en monolog av Therése Hammar som själv haft bröstcancer.

Under dagen samlar man in pengar till både Cancerfonden och BRO.

En viktig aspekt under projektet har varit att nå ut till alla kvinnor, oavsett kunskaper i svenska. Här har journalisten Ali Alabdallah varit till stor hjälp för att nå ut till arabisktalande kvinnor och projektet har har bland annat gästat Alis nyhetscafé för att lyfta ämnet.
– Landskrona är en multikulturell stad och det som är självklart för många är inte det för andra. Det ligger i vårt intresse att alla kvinnor oavsett bakgrund ska ha samma möjligheter till att lära sig om brösthälsa, säger Alenka Cernec.

Projektet genomförs av Landskrona stad där Folkhälsosamordnare Catarina Persson är projektledare.
– Det är fantastiskt att Landskrona stad utmärker sig i att aktivt lyfta kvinnohälsa och brösthälsa, säger Alenca Cernec.

– Vi hoppas att så många som möjligt kommer till teatern på lördag och tar med sig någon som man bryr sig om. Varmt välkommen, avslutar Lena Benediktsson.

Hålltider på scen
11:15–11:45 och 13:15–13:45
Om bröstcancer och varför det är så viktigt att undersöka sig själv.
Elizabeth Bergsten Nordström och Charlotte Haid Bondegaard,
Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation

13:45–14:15 Om mammografi: Vad är mammografi, hur fungerar det
och varför är det viktigt att komma på undersökning när man får sin
kallelse? Unilabs

16:00–17:00 Teaterpjäs: ”Flat is the new black”
Therése Hammar i en sann och starkt personlig berättelse får vi
följa Therése från att hon går på mammografiundersökning till att
hon diagnosticeras med bröstcancer och behöver genomgå operationer
och tuff behandling. En monolog om cancer, bröst och identitet.

Till arkivet