Berlin, New York och Galleri Björne

Anders Johansson, Henriette Udsen, Christina Orrling, Sofia Björne med dotter Mira, Anna Ruthagen och Jonas Andersson från Folkuniversitetet PROVA kreativt!, samt Håkan Karlsson är några av de man kan träffa på Galleri Björne under kulturnatten.
Anders Johansson, Henriette Udsen, Christina Orrling, Sofia Björne med dotter Mira, Anna Ruthagen och Jonas Andersson från Folkuniversitetet PROVA kreativt!, samt Håkan Karlsson är några av de man kan träffa på Galleri Björne under kulturnatten.
Anders Johansson, Henriette Udsen, Christina Orrling, Sofia Björne med dotter Mira, Anna Ruthagen och Jonas Andersson från Folkuniversitetet PROVA kreativt!, samt Håkan Karlsson är några av de man kan träffa på Galleri Björne under kulturnatten.
Anders Johansson, Henriette Udsen, Christina Orrling, Sofia Björne med dotter Mira, Jonas Andersson och Anna Ruthagen från Folkuniversitetet PROVA kreativt!, samt Håkan Karlsson är några av de man kan träffa på Galleri Björne under kulturnatten.

Det vankas kulturnatt i Landskrona på fredag och Galleri Björne slår åter upp portarna på Gamla Kyrkogatan. Den som någon gång trätt in genom den slitna gröna dörren, vill tillbaka.  På galleriet bjuds på måleri, fotokonst, skulpturer, smycken, musik och självklart en skyttebana i en miljö som för tankarna till betydligt större kulturmetropoler.

Galleristen Sofia Björne tar i år steget fullt och deltar själv med konstverk i form av målningar och de sötaste små virkade fåglar i ståltrådsburar som skådats under en kulturnatt i Landskrona.
– Jag har virkat små figurer länge men så en dag så bara kom fåglarna till mig, säger Sofia Björne som alltså åter öppnar upp de speciella lokalerna för en konsthappening som för tankarna till Berlin eller för den delen New York.

Äpplet har således inte trillat långt från päronträdet. Fortfarande finns mängder av skulpturer och målningar kvar från pappa Kenneth Björne i galleriet men även verk av Niclas Zander, Anders Johansson, Christina Orrling, Janet Frej, Pascal Poulsen, Håkan Karlsson, Helena Lindgren och illustratör Henriette Udsen.
– Jag kommer att bjuda på mogen konst för barnsliga själar, säger den sistnämnda med ett brett leende.

– Just nu sammanställer jag en fotobok som går under arbetsnamnet 261 hu:en. Vem vet när den blir klar. Men ett kapitel är plåtat under tidigare kulturnätter. Massa lokala huen utlovas, säger Håkan Karlsson.

På plats finns också Folkuniversitetet PROVA kreativt! i samarbete med Fröfabrikens konstnärer.
– Vi håller workshops för ensamkommande ungdomar uppe på Fröfabriken. Vi målar, tecknar, skulpterar och skapar digital storytelling, säger Anna Ruthagen.

Sin vana trogen kommer Emelie Aura Johansson att svara för den musikaliska underhållningen.

Galleri Björne på Gamla Kyrkogatan har öppet 18-22 under fredagens Kulturnatt.

Till arkivet