Annons

Landskrona dubblade upp i riksinsamlingen

Jonny Karlsson från Cityidrott, till vänster i bild, var med och gjorde en insats för Världens Barn.

Jonny Karlsson från Cityidrott, till vänster i bild, var med och gjorde en insats för Världens Barn.

Uppdaterad kl.16.10

Riksinsamlingen Världens Barn kulminerade i helgen. Engagemanget i landet var rekordstort. 100 000 personer beräknas ha deltagit i olika insamlingsaktiveter. Även i Landskrona har man dragit strå till stacken.

Annons
 

I Landskrona har engagemanget ökat. Flera organisationer har varit aktiva än tidigare och Individuell Människohjälp har engagerat sig tillsammans med Cityidrott och IK Wormo.
– Detta har också gett resultat. Landskrona fördubblar nästan insamlingen jämfört med 2015. I år har Landskronaborna skänkt 1,77 kr per invånare jämfört med 0,94 kr förra året och 0,38 kr 2014. I årets insamling har Landskrona samlat in 78261 kronor till Världens Barn – pengar som kommer att göra skillnad  för de mest utsatta barnen i världen, säger Jennie Silis, regionsamordnare för Väldens Barn i Skåne.

Med kort varsel såg Individuell Människohjälp och Cityidrott till att skapa lite kringarrangemang i samband med IK Wormos kvalmatch till division 2 mot Varberg i lördags.
– Vi hade en auktion med prylar och tjänster som det lokala näringslivet skänkt till oss. Vi arrangerade ett fotbollslotteri i halvtid och vi skramlade med bössor samt samlade in gamla sedlar. Under de tre timmarna drog vi in 13612 kronor, säger Jonny Karlsson från Cityidrott.
– Landskrona Direkts fotografi på en samling BoIS:are från olika tidsepoker drog dagens enskilt bästa bud, då det gick för 2500 kronor.

Röda Korset ökade
Röda Korset i Landskrona har varit på stan med bössor och Second hand butiken har skänkt dagskassor till Världens barn. Under lördagen kunde Landsronakretsen ringa in sitt resultat: 30 000 kronor, en 50-procentig ökning mot ifjol.  

Världens Barn är Sveriges största insamling. För 18:e året genomfördes Riksinsamlingen Världens Barn. Bara via insamlingsbössor beräknas det ha inkommit runt 15-20 miljoner kronor. Till detta kommer konserter, secondhandförsäljning, kollekter, föreningsaktiviteter, företagsgåvor och mycket mera. I samtliga landets 290 kommuner har det genomförts aktiviteter för att kunna ge stöd åt de mest utsatta barnen i vår värld.

– Vi ser ett ökat engagemang utanför de medverkande organisationerna, berättar Evy Jonsson som leder Riksinsamlingen. Genom samarbete med föreningar och organisationer som bland annat Scoutförbundet, Sverok och Friskis och Svettis beräknas en helt ny grupp ha engagerat sig i insamlingen.

– Världens Barn är en öppen insamling och många som inte är medlemmar i en humanitär organisation känner att det här är ett tillfälle att vara med och göra skillnad för barnen. Något som känns angeläget för allt fler när vi dagligen påminns om barns utsatthet i världen.

Årets insamling har i dagsläget inbringat drygt 65 miljoner kronor.

FAKTA
Världens Barn är Radiohjälpens största insamling. Varje år genomför ett antal humanitära organisationer en rikstäckande insamling. Sedan starten 1997 har 1,4 miljarder kronor samlats in till långsiktig hjälp åt världens mest utsatta barn. De insamlade medlen går till att förändra villkoren för de barn som har det allra tuffast. Det kräver långsiktighet, lokal förankring och väl upparbetad logistik. Genom över hundra projekt med fokus på utbildning, hälsa och barns rättigheter får dessa barn de nödvändiga verktygen att lyfta sig ur fattigdom och orättvisor.

Insamlingen Världens Barn är unik genom sitt samarbete mellan Radiohjälpen och 15 humanitära organisationer, SVT och Sveriges Radio. Ett stort antal skolor, föreningar och privatpersoner i landets 290 kommuner är engagerade. Barnfonden, Diakonia, Erikshjälpen, IOGT-NTO-rörelsen, Islamic Relief, Lions, Läkarmissionen, PMU, Rädda Barnen, Svenska Röda Korset, Svenska Afghanistankommittén, Svenska kyrkan, och We Effect, är alla aktiva i insamlingen och är också med och ser till att pengarna kommer fram och uträttar det de ska.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser