Annons

Chipmusik, pixelkonst och cosplay på kulturnattsfinal

Anders Axelsson från Medborgarskolan, Jannicke Larsson samordnare för Konst på stan, Lasse Odeholm från Senus samt Louise Bergström och Susanne Lundh som Anders och Fenris.

Anders Axelsson från Medborgarskolan, Jannicke Larsson samordnare för Konst på stan, Lasse Odeholm från Senus samt Louise Bergström och Susanne Lundh som Anders och Fenris.

Nico Svensson från Landskrona är kanske stadens mest anonyma svenske mästare.
Möjligen beror det på att man är utklädd när man tävlar. I våras tog 21-åringen hem titeln som Sveriges Bästa Cosplayare. I veckan var Nico Svensson på teatern för att berätta om kulturnattsfinalen som kommer att innehålla spelinspirerad musik samt  en cosplayvisning.

Annons
 

Nästa fredag är det dags för årets kulturnatt, den 24:e i ordningen.  Klassikern, som det hela började med en gång i tiden, försäljning av utgallrade böcker och tidskrifter på stadsbiblioteket, finns kvar. Nytt är en cosplayvisning.
– När jag blev svensk mästare så gjorde jag Eileen the Crow från Bloodborne, berättar Nico Svensson och det är inte utan att det rör på sig lite oroligt i den helt mansdominerade presskåren som finns på plats för att ta del av årets utbud under kulturnatten i Landskrona.

Cosplay är ursprungligen en japansk form av performance eller maskerad där deltagarna klär ut sig i dräkter och accessoarer för att föreställa en specifik figur eller idé.
– Ofta då med kopplingar till spelvärlden, säger Nico Svensson som tagit med sig Susanne Lundh och Louise Bergström till presskonferensen, utklädda som Fenris och Anders  från spelet Dragon Age. Vid en tävling bedömer domarna hantverksskicklighet och förmågan att gestalta sin karaktär på scen.
– Under kulturnatten blir det mer av en catwalk, det vill säga en ren uppvisning utan tävlan, säger Nico Svensson.

Kultarnattsfinalen som kör igång vid 22-snåret i Teaterparken, när övriga programpunkter har avslutats kommer även att bjuda på chipmusik och pixelkonst. (Obekanta fenomen? Googla!)

Nu kommer natten även att bjuda på mer traditionella musikinslag och utställningar.
– 17 utställningar och 17 spelningar runt om i centrala Landskrona står på programmet. Man också kan ta del verk av 43 lokala konstnärer i ”Konst på stan”, säger Emeli Zeilon samordnare för Kulturnatten.

– Alla har varit välkomna. Många olika uttryck kommer fram. Det blir mycket måleri men även foto, smycken och möjligtvis textil som man kan beskåda i olika skyltfönster, säger Jannicke Larsson från konstnärsgruppen aXenterna som tillsammans med kollegorna i Palletten står bakom arrangemanget “Konst på stan”.
– Vi kommer att synas i 34 fönster så en del skyltfönster kommer två konstnärer att dubblera. Det är lite svårt att få med de stora kedjorna i detta. Desto roligare då att de mindre ställer upp, säger Jannicke Larsson.

På Tages går de båda studieförbunden Medborgarskolan och Sensus samman och bjuder på ett flertal konserter.
– Det blir rock, pop, hiphop, punk, indie, ja hela spektrat. Många av banden är nyskapande och kommer garanterat att ta klivit upp på större scener i framtiden, säger Anders Axelsson från Medborgarskolan.
– Det blir inte bara band från stan, utan också en del utifrån, inflikar Lars Odeholm från Sensus.

En nyhet som inte rör själva programutbudet är den app som tagits fram för kulturnatten.
– Appen är väldigt pedagogisk och här kan man skapa sitt eget program för kvällen.  Vi kan dessutom få publikrespons tillbaka, säger Lila Johansson från kulturförvaltningen som ser fram emot en sjudande kulturnatt på 22 olika platser i centrala Landskrona.

kulturnatt1

Lila Johansson visar Lars Odeholm hur Nico Svensson (i bakgrunden) såg ut vid Svenska Mästerskapen i cosplay.

Talk a walk on the wild side...

Take a walk on the wild side…

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser