Blått på Hemslöjden

INDIGO – textiler av Lena Palenius, visas på Hemslöjden i Skåne i Landskrona gamla stationshus 8 oktober - 12 november.
INDIGO – textiler av Lena Palenius, visas på Hemslöjden i Skåne i Landskrona gamla stationshus 8 oktober - 12 november.
INDIGO – textiler av Lena Palenius, visas på Hemslöjden i Skåne i Landskrona gamla stationshus 8 oktober  - 12 november.
INDIGO – textiler av Lena Palenius, visas på Hemslöjden Skåne i Landskrona gamla stationshus 8 oktober – 12 november.

Lena Palenius är till vardags en landskapsarkitekt och detta är något som hon har stor nytta av i sin hobby. Hon skapar unika textilier med den japanska tekniken katazome. Och hon gör det i den speciella färgen indigo, en intensiv blå färg. Imorgon invigs en utställning av hennes textilier i Hemslöjdens lokaler i den före detta järnvägsstationen i centrala Landskrona.

– Jag skär schabloner i papper och här har jag stor nytta av mitt yrke som landskapsarkitekt. Jag gillar naturens formspråk, säger Lena Palenius när Landskrona Direkt träffar henne.
– Därefter appliceras en pasta gjord av bland annat ris genom schablonen på tyget som sedan doppas i färgbad. Ju fler gånger man doppar det desto blåare blir det. Det kan bli nästan svart men då får man doppa kanske tio gånger, säger hon och visar exempel på hur tygerna är tonade i den vackra blåvioletta färgen.

Färgen kommer från örtväxten indigo och tekniken kommer från Japan. Dit åkte Lena Palenius 2014 för att lära sig metoden.
– Jag träffade då en mästare som var den sjunde generationen. Han hette Nouggshi san. Det var en oerhört inspirerande kurs som verkligen gav mersmak.

Från och med imorgon lördag kan du se ett stort antal av hennes alster, varav en några tidigare varit med på vandringsutställningen Utvalt 2015, på Hemslöjden. Utställningen varar till den 12 november.

Till arkivet