Annons

Diakonerna – kyrkliga socialarbetare

Diakon Cheryl French.

Diakon Cheryl French.

Just nu kan behövande söka ekonomiskt stöd genom Landskrona Församlings gemensamma hjälpfond. Tanken är att de som beviljas medel ska få dessa innan julen. Ansvariga för hjälpfonden är församlingens diakoner. Landskrona Direkt har träffat en av dessa, Cheryl French.

Annons
 

– Det är cirka 200 som ansöker om hjälp och de flesta brukar bli beviljade, säger Cheryl French.
– När det är barnfamiljer som söker så är det oftast för att de ska kunna fira jul. När det är äldre så går pengarna ofta till julklappar till barn och barnbarn. Men vi har även de som söker medel så att de kan köpa glasögon eller gå till tandläkaren.

Landskrona Församling arbetar enträget för att förbättra livssituationen för så många som möjligt. Och det är diakonernas uppgift att arbeta med dessa frågor.
– Man kan säga att en diakon är en kyrklig socialarbetare. Allt mer av vårt arbete går åt till att hjälpa personer med myndighetskontakter, exempelvis med kommunen eller Försäkringskassan. Vi hjälper även många med att söka pengar ur olika fonder.

På Församlingshemmet finns även ett klädförråd där människor kan få kläder till sig själva eller till sina barn. Det är privatpersoner som lämnar in kläder som sorteras och delas ut till människor som behöver.
– Både klädförrådet och vår öppna hjälpmottagning har öppet två förmiddagar i veckan.

Det är dock fler än diakonerna som jobbar med den utåtriktade verksamheten.
– Vi har många som jobbar helt ideellt. Det kan bland annat röra sig om att gå ut med någon som bor på äldreboende. Någon annan kanske går hem och fikar hos någon som är ensam. Och så har vi ideella som arbetar i klädförrådet eller med andra uppdrag.

Och vill man hjälpa till så kontaktar man diakonerna. Att vara kristen eller tillhöra Svenska Kyrkan är inget krav.
– Det enda krav vi har är att de som jobbar för oss delar våra värderingar om alla människors lika värde, säger Cheryl French.

Tidigare år har församlingen även arrangerat “Jul i gemenskap” på julafton. Då bjuds det på mat och samvaro. I år blir det dock inget julfirande i församlingshemmet.
– Det beror på att Sofia Albertina inte hinner bli klar till jul. Vår samlingslokal på Församlingshemmet används i år till gudstjänster.

Förutom ovanstående hjälper diakonin i Landskrona Församling till på flera ställen. Tillsammans med Startelvan och Malvan stöttar kyrkan den nystartade Matelvan på Regeringsgatan, där Landskronabor i ekonomisk nöd kan hämta matpaket. Cheryl French håller med om att det är ett tecken på ökade klyftor i samhället, rena orättvisor och tilltagande fattigdom när så många idag behöver hjälp samtidigt som de ekonomiska hjulen i samhället snurrar för fullt.
– Så är det naturligtvis. Sverige börjar påminna om hur det ser ut i övriga världen. Allt fler ungdomar, långtidssjukskrivna, flyktingar och förtidspensionärer lever idag med mycket små marginaler. Och därför är det viktigt att visa solidaritet i samhället, avslutar diakonen.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser