Svenskt Näringsliv kritiska till kommunens prao-stopp

Frågan om praoplatser och gymnasieval diskuterades när Eva Frisk från Svenskt Näringsliv gästade Företagarna Landskrona på fredagen.
Frågan om praoplatser och gymnasieval diskuterades när Eva Frisk från Svenskt Näringsliv gästade Företagarna Landskrona på fredagen.
Frågan om praoplatser och gymnasieval diskuterades när Eva Frisk från Svenskt Näringsliv gästade Företagarna Landskrona på fredagen.
Frågan om praoplatser och gymnasieval diskuterades när Eva Frisk från Svenskt Näringsliv gästade Företagarna Landskrona på fredagen.

För ganska exakt två år sedan publicerade vi ett flertal artiklar angående att de kommunala grundskolorna i Landskrona slutat att anordna praoplatser till eleverna. Utbildningsnämndens ordförande Lisa Flinth (L) uttryckte då att hon var positiv till prao. Men trots detta har inget hänt på två år och detta får organisationen Svenskt Näringsliv att rikta skarp kritik mot Landskrona stad. Det framgick med all önskvärd tydlighet då Eva Frisk, biträdande regionchef för Svenskt  Näringsliv gästade ett frukostmöte hos Företagarna Landskrona på fredagen.

Tidigare i veckan presenterade Svenskt Näringsliv sin årliga undersökning hur deras medlemmar ser på sin kommuns företagsklimat. Landskrona klarade sig bra och Eva Frisk drog genom siffror för de 30-talet samlade på frukostträffen.
Men när frågan dök upp hur kommunen skulle kunna bättra på sina siffror kom grundskolornas praoplatser, eller rättare sagt det prao-stopp som råder, upp och här var Eva Frisk glasklar.
– Här finns mycket att göra. Att skylla på Arbetsmarknadsverket går jag inte på. Det fungerar alldeles utmärkt i andra kommuner och då fungerar det här också, säger hon.
– Hur ska ungdomarna som går i grundskolan få någon uppfattning om hur det fungerar på stadens arbetsplatser om de inte får en chans att komma dit? Flera företag på orten skriker idag efter kompetens men om man inte försöker intressera ungdomarna så kommer det i slutändan att få ödesdigra konsekvenser, menar Eva Frisk.

På frukostmötet fanns även kommunens tillväxt- och näringslivschef Anna Classon och utan att lova något så antydde hon att förändringar var att vänta inom kort.
– Vi arrangerar ett lunchmöte nästa vecka och där kommer Lisa Flinth och utbildningsförvaltningens chef Anders Grundberg att berätta om vilka satsningar som görs för att lyfta skolan och möta framtidens krav. Och jag vill inte föregripa vad de har att säga, sa Anna Classon på frukostträffen.

Till arkivet