Tonfisken åter i Öresund

Tonfisken har åter skådats utanför Ven.
Tonfisken har åter skådats utanför Ven.
Tonfisken har åter skådats utanför Ven.
Tonfisken har åter skådats utanför Ven.

För några veckor sedan skrev vi om att det fanns delfiner i Öresund. I söndags siktades även tonfisk. Det var Peter Hartford, kapten på Landskronabåten vilka arrangerar fisketurer, som fick syn på två stora tonfiskar vid djuphålorna sydost om Ven.

Inte sedan 1960-talet har det funnits tonfisk i Öresund. På den tiden var det en ganska vanligt förekommande fisk. Fram tills i helgen har den dock varit försvunnen. Men i söndags fick Peter Hartford på Landskronabåten syn på två stycken.
– Vi såg två stycken men jag tror det var fler. De simmade först cirka 150 meter sidan om oss och sedan dök de även upp 15-20 meter framför oss innan de försvann, säger han med ett leende.
– Jag blev helt skakig.

Peter Hartford tror att fisken, som numera är fredad, kommer att återvända till Öresund.
– Vi har ju haft delfin här och nyligen sågs en svärdfisk utanför Falsterbo. Anledningen till detta är att vattnet blivit varmare. Lägg därtill att det just nu är enormt mycket makrill vilket är tonfiskens basföda. Allt sammantaget gör att jag tror att vi får se mer av tonfisken i Öresund framöver.

Peter Hartford uppskattar att tonfiskarna han såg var cirka två meter långa och vägde 150-300 kilo. Det är alltså inga fiskar som man drar upp vid relingen på hans båtar.
– Inte som de ser ut nu. Fiskar man tonfisk så sitter man fastspänd i en stol. Det är en tuff uppgift. Och skulle tonfisken komma tillbaka och bli lovligt byte så kanske vi får fixa till en av båtarna och köra mer exklusiva turer med ett fåtal passagerare, säger Peter Hartford som nu är extra vaksam när han är ute på fisketurer.
– Ja, jag har kameran beredd. Målet är att få till en bild. Öresundsakvariet har satt ut en belöning till de som får första bilden och det hade varit kul om det är vi på båten som tar bilden.

Till arkivet