Annons

Ny förskola i Häljarp – en i raden av skolsatsningar

Häljarp får en nya förskola om två år.  - Det råder ett ökat tryck på Häljarp samtidigt som HSB planerar för nybyggnation i området, säger utbildningschef Anders Grundström.

Häljarp får en nya förskola om två år.
– Det råder ett ökat tryck på Häljarp samtidigt som HSB planerar för nybyggnation i området, säger utbildningschef Anders Grundström.

Landskrona stad har avsatt drygt 100 miljoner kronor för satsningar på kommunens skolor och förskolors fysiska miljöer fram till och med 2018. 55 miljoner av dessa satsas nu i Häljarp.

Annons
 

En ny förskola kommer att byggas i Häljarp. Tallskolan kommer att renoveras och blir en renodlad förskola, skolvillorna byggs till och blir permanenta förskolor och Emiliaskolan blir en skola för årskurs F-3, där F står för förskoleklasser.
– Dagens förskola på Emelia, flyttar runt sportlovet ut i en paviljong intill skolan. Lokalerna som hyst förskolan anpassas därefter till grundskoleelever som kommer från Tallskolan. Hösten 2018 står en ny förskola med plats för 100 barn klar i Häljarp strax öster om Emiliaskolan. Dit flyttar barnen som fått gå i paviljongen, redogör  Anders Grundberg, förvaltningschef på utbildningsförvaltningen.
– Det kommer att bli en del pusslande under de kommande två åren.

I samtliga om, ny- och tillbyggnadsprojekt kommer även utemiljöerna att ses över och förbättras.
2016 inledde Lunds universitet ett forskningsprojekt om fysiska miljöer och akustik. Landskrona har sedan starten deltagit i forskningsprojektet och resultatet har bidragit till de satsningar som nu görs i Häljarp.
– Genom att optimera och nyttja förutsättningarna vad gäller ljus och ljud skapas en ännu bättre lärmiljö i stadens förskolor och skolor. Exempel på detta är att personalen har fått utbildning i hur de bäst använder sin röst. Man har även haft akustiken i fokus vid materialval, säger Anders Grundberg.

Gymnasieskolan genomgår en förvandling och två skolor ska till nästa höst bli en. Till sommaren flyttar vuxenutbildningen in i stadens centrum och efter Häljarp fortsätter satsningen på fler skolor och förskolor i kommunen.
– På tur står en förskola på Ödmanssonsgatan. Det är i två fastigheter som stadsutvecklingsbolaget köpt som vi nu gör en förskola i, där vi nu också ser över utomhusmiljön,  berättar Anders Grundberg och syftar på lokalen som tidigare inhyst nattklubben Rhett (Johns). 
– Den ska stå klar till februari/mars nästa år. 2018 kommer sedan utvecklingen att fortsätta i Glumslöv.

Även från politiskt håll vill man framhålla satsningen som nu sker på skolor och förskolor.
– Detta är viktiga satsningar för Häljarp och Landskrona. Stadens tillväxt och ambitioner innebär att satsningarna kommer att fortsätta under kommande år. Skolans lokaler är barnens arbetsplats och ska hålla hög kvalitet, säger Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande. 

haljarp_skolutb

Klicka på bilden för att se den större.

Processen för skolorna i Häljarp. Klicka på bilden för att se den  större. Illustration: Landskrona stad.

Processen för skolorna i Häljarp. Klicka på bilden för att se den större. Illustration: Landskrona stad.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser